Hlavní obsah

Česko trápí sucho, ve městech je nedýchatelno. Zeleň může snížit teplotu až o 80 procent

Česko trápí sucho, ve městech je nedýchatelno. Zeleň může snížit teplotu až o 80 procentVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letos Česko opět trápí sucho. Nejhorší situace je v Čechách a na severovýchodní Moravě. Situaci by podle odborníků mohlo zmírnit lepší hospodaření se srážkovou vodou a více zeleně ve městech.

Článek

„Je nejvyšší čas s tím něco dělat. To nejde jen o trávníky, ale všimněte si kalamity, která se rozjíždí z hlediska kůrovce, usychají nám celé lesy. V podstatě to klima se nám skutečně mění a už to není teorie, ale realita,“ varuje Oldřich Vacek z Katedry zahradní a krajinné architektury České zemědělské univerzity.

Města se postupně oteplují. Zatímco dřív se dalo během noci vyvětrat, nyní se teplo nasaje do betonových staveb a vyzařuje celou noc. Výsledkem je, že obyvatelé města si neodpočinou. „To je velký problém, který také máme. Lidé ve městech se cítí velmi špatně. To má potom psychické i fyzické důsledky,“ vysvětluje Oldřich Vacek.

Některé radnice kvůli tomu například snížily počet sečení trávníků. Prý ale není správně přestat sekat trávu, ale správně ji udržovat. I suchá osmicentimetrová tráva slouží jako chytač rosy. O kolik stupňů snižuje teplotu travnatá plocha se dá vypočítat. Zeleň je prý schopna snížit teplotu o 70 až 80 procent.

Ve městech jsou řešením zelené střechy a fasády domů. Toto dobře funguje například v Londýně. U nás jsou jiné klimatické podmínky a není vždy snadné najít vhodné rostliny s ohledem na světovou stranu a další faktory.

„V Česku se snažíme, ale lidé se toho ještě bojí. V Praze máme spoustu dobrovolníků, kteří mají porostlé fasády vegetací a ti lidé jsou spokojeni. My se ale hlavně zabýváme tím, jak dostat tu zeleň do městských center, kde není jiná možnost, jak tam zeleň dostat,“ vysvětluje Oldřich Vacek.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:
Petr Vacek

Doporučované