Hlavní obsah

Česko žehlí vztahy s Itálií. Vojenské mediky nepošle, potřebuje je doma

Foto: China News Service, Getty Images

Česká vláda hledá další možnosti, jak pomoci Itálii proti epidemii koronaviru.

Reklama

Česká vláda pošle Itálii a Španělsku po deseti tisících ochranných obleků. Podle informací Seznam Zpráv byla ve hře i výpomoc mediků české armády. Ta se však nakonec neuskuteční.

Článek

Česká vláda stupňuje pomoc dvěma evropským zemím, které jsou nevíce postiženy epidemií koronaviru.

Do Itálie a Španělska odešle 10 tisíc ochranných obleků. Podle informací Seznam Zpráv se vedle toho jedná i o personální pomoci. Do severoitalské Lombardie by mohli zamířit čeští vojenští zdravotníci.

Vyjednávalo o tom Ministerstvo zahraničí s Ministerstvem obrany, ale nakonec to nedopadlo.

Šéf Černínského paláce Tomáš Petříček (ČSSD) Seznam Zprávám potvrdil, že vyslání vojenských mediků bylo ve hře. „Požádal jsem o to ministra obrany Metnara. Nakonec jsme se ale rozhodli, že to není z kapacitních důvodů možné. Primární je ochrana našich obyvatel,“ dodal ministr.

Podle zdrojů Seznam Zpráv se na vyslání příslušníků armády do Lombardie od začátku příliš netvářil Generální štáb armády.

Zásilka ochranných obleků a zamýšlené (leč neuskutečněné) vyslání českých armádních mediků mají pomoci narovnat nelichotivé renomé, které si Česká republika vysloužila v Itálii v minulém týdnu. Celníci totiž ve skladě v Lovosicích zabavili statisíce roušek, z nichž část měla jít do Itálie jako humanitární pomoc Číny.

Podle informací Seznam Zpráv tlačily zastupitelské úřady v Miláně a Římě na české Ministerstvo zahraničí, aby situaci napravilo.

Ministr Petříček v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že zejména zadržení humanitární pomoci vyvolalo v Itálii nevoli. „Celá věc vyvolala velkou negativní reakci u italského obyvatelstva,“ uvedl a dodal, že česká strana již nastartovala nápravu.

„S italskou stranou jsme si záležitost vysvětlili. Italský velvyslanec v Praze mi poděkoval, jak rychle jsme situaci vyřešili. V pondělí odjelo 110 tisíc roušek, spolu s nimi 44 italských občanů. Tato doprava byla naším vstřícným gestem vůči Itálii, bylo to namístě. Měli bychom Itálii pomáhat i nadále, její situace je kritická. Potřebujeme primárně ochránit naše obyvatele, s kolegy se ale bavíme, jak dále pomoci i Itálii. Jako Češi bychom měli být solidární,“ doplnil Petříček v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Podle něho je ve hře i podpora výroby nemocničních lůžek pro jednotky intenzivní péče.

Obrazu Čechů na Apeninách nepomáhaly ani výtky premiéra Andreje Babiše (ANO), který opakovaně uvedl, že Italové počáteční fázi epidemie nezvládli.

Reklama

Související témata:

Doporučované