Hlavní obsah

Českou poštu vede nový šéf, bude muset šetřit, ale slibuje lepší síť poboček

Ministr vnitra uvedl do funkce nového šéfa České pošty Romana Knapa.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový generální ředitel České pošty Roman Knap musí zhruba do října předložit ministrovi vnitra strategii budoucího fungování podniku. Bude muset snižovat náklady a redukovat počet lidí v managementu společnosti. Při uvedení Knapa do funkce to řekl ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO).

Článek

„Jednoznačně se zaměřím na zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců a na hospodářské výsledky firmy. Pošťáci mají dostat adekvátní odměnu za náročnou práci,“ uvedl Knap.

Pošta by měla podle zadání ministerstva vnitra, které je jejím zřizovatelem, zrychlit projekt převodu poboček na partnery, zmodernizovat třídící uzly a balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty.

„Podnik má obrovský řídící aparát generující vysoké náklady a zefektivnění této složky musí být pro pana Knapa klíčovým úkolem. Optimalizace nákladů ve vedení je potřebným krokem, stejně tak jako vylepšení podmínek zaměstnanců a zkvalitnění služeb občanům,“ dodal Metnar.

Přišel z firmy SAP

Ministr vnitra prohlásil, že je připraven poště pomoci s navýšením úhrady státu za univerzální službu, potřebuje ale jasné vymezení dodávaných služeb pro stát a jejich kalkulaci. Pošta v současnosti od státu dostává maximálně půl miliardy korun ročně, nárokuje si ale více než trojnásobek. Zatím není jasné, zda Metnar usedne i v příští vládě, kterou nyní sestavuje premiér Andrej Babiš (ANO).

Knap dosud řídil českou a slovenskou pobočku softwarové firmy SAP. Nahradil Martina Elkána, kterého ministr odvolal letos v únoru. Vytýkal mu, že nemá vizi dalšího rozvoje pošty. Státní podnik Česká pošta zaměstnává téměř 30 000 lidí ve 3200 pobočkách. Loni jí klesl zisk o polovinu, na 110 milionů korun.

Reklama

Doporučované