Hlavní obsah

Český kamioňák v Británii: Mám strach, že se na Vánoce domů nedostanu

Foto: Profimedia.cz

Místo dálnice M20 vzniklo parkoviště.

Reklama

Kvůli nové mutaci koronaviru zakázaly mnohé státy včetně Česka a Francie cestování z Velké Británie. Na cestě uvázla i řada českých řidičů kamionů s dodávkami zboží.

Článek

Z jindy frekventované dálnice M20 se stalo obří parkoviště, v kolonách tam uvázly stovky českých kamionů, jeden z nich řídí i Vlasta Šnajberg, který na dálnici dorazí v odpoledních hodinách. Po naložení nového zboží tak ví, že se řítí do velkého maléru, ze kterého se jen tak nedostane.

„Volali mi kolegové, že je zavřená dálnice M20 a je z ní parkoviště na takových 30 až 35 kilometrech. Auta tam stojí a čekají, co se bude dít. Jezdit do Anglie je katastrofa, to vám řeknu rovnou,“ popisuje aktuální situaci pro Seznam Zprávy přímo z kabiny náklaďáku.

Pan Šnajberg řídí nákladní auta už 13 let, z toho 10 let vozí nábytek pro společnost Techo do Anglie. Nyní vezl do Anglie motory a zpět má dopravit sušenou zeleninu, kvůli narůstajícím zmatkům není ale jasné, kdy se mu podaří do Česka vrátit.

„Měl jsem být na svátky doma, mám ale obavy, že se nevrátím, protože jestli nás tady zdrží den nebo dva, tak já potřebuji ještě dva dny, abych se dostal do Čech. Nevypadá to dobře,“ doplňuje Šnajberg, co čeká jeho, ale i stovky dalších kolegů.

Zákaz přišel v nejnevhodnější dobu

Situace v dopravě se směrem do Velké Británie a z ní komplikuje už delší dobu, nejprve kvůli brexitu, nyní kvůli nebezpečné mutaci viru, připočíst se k tomu všemu ještě musí předvánoční čas, který je pro dopravu vždy zátěžový.

„Jezdit do Anglie je teď peklo, protože firmy se předzásobují, takže stoupla doprava sem. Nestíhají to ani přístavy, ani Eurotunel, takže jsou pořád kolony na přístav, z jedné i z druhé strany. Takže tady pořád čekáte, naše práce je z 95 procent do Anglie,“ doplňuje pan Šnajberg, který pracuje i pro společnost AK Trans.

Ke všem zmíněným problémům také nevymizel ten s imigranty. Řidiče na cestě zdržují i problémy s policií, protože často ve svém nákladním prostoru nacházejí migranty.

„V sobotu jsem měl ještě incident, když jsem přijížděl do Anglie. Před přístavem mi naskočil imigrant do nákladu, takže jsem měl ještě problémy s policií. Tohle se tady děje prakticky denně, protože imigranti se snaží dostat do Anglie prakticky za každou cenu,“ uzavírá Šnajberg.

Jeho cestu a situaci dalších stovek českých řidičů na cestě z Velké Británie budeme i nadále sledovat a do textu doplňovat.

Reklama

Doporučované