Hlavní obsah

Český pár strávil na cestě přes Austrálii týden mezi plameny

Foto: Archiv Ondřeje Schwarze

Český pár uvázl na cestě napříč Austrálií kvůli obřím požárům.

Reklama

Čech Ondřej Schwarz žil posledních třináct let v Sydney v Austrálii. Na konci loňského roku se rozhodl spolu se svou těhotnou přítelkyní přestěhovat na západní pobřeží Austrálie, do Perthu. Na původně plánované šesti až sedmidenní cestě ale Češi týden strávili v autě na jednom místě. Cestu jim totiž zahradily požáry, které sužují celý kontinent.

Článek

Do cíle cesty, západoaustralského Perthu, dorazili teprve před několika dny. Když totiž český pár překročil hranice Západní Austrálie, asi po 400 kilometrech jim v dalším pokračování zamezila uzavírka. Zde se Češi dozvěděli, že krajina u silnice, po které se chtěli vydat, je v plamenech. „Zprávy byly různé, každý říkal něco jiného, někdo říkal, že se cesta otevře ještě ten den, někdo že další ráno,“ popsal pro Seznam Schwarz. „Nakonec jsme tam s přítelkyní zůstali ‚viset’ sedm dní.“

Z Jižní Austrálie, odkud sem vede jediná silnice, ale pomoc pro uvězněné řidiče dorazit nemohla. Západní Austrálie má totiž přísná pravidla pro převoz potravin. Pomoci tak nakonec musela hasičská letadla. Ta lidem, kterých bylo na místě asi 250, dopravila potraviny, vodu nebo hygienické potřeby. Druhý den se řidiči a jejich spolucestující dozvěděli, že na místě stráví minimálně pět dní.

Po uplynutí této doby nakonec hasiči rozhodli, že menší risk než zůstat na místě bude pokračovat v cestě. „Dost tomu pomohlo počasí, teplota klesla asi o osm stupňů a oheň se začal zmenšovat,“ říká Schwarz. „Nakonec se otevřela mezera, kterou se dalo projet a pokračovat v cestě.“

Hasiči tak ráno okolo šesté vytvořili konvoj vozidel, osobní auta jela vpředu, následovaly takzvané „road trains“, typické australské kamiony s více přívěsy, a kolonu uzavíraly karavany. Požáry byly v tu dobu od uzavírky vzdáleny asi 160 kilometrů. „Po cestě jsme viděli asi 50 až 60kilometrový úsek totálně sežehlé země na obou stranách silnice,“ vypráví Schwarz. „Projížděli jsme místy, kde ještě nedávno hořelo,“ dodává.

Pár se aktuálně nachází v Perthu, který podle Schwarze patří mezi nejbezpečnější místa v Austrálii, co se týká požárů. V okolí hoří jen jeden větší požár, který je od místa bydliště české dvojice asi dvacet kilometrů. Žádná zvláštní opatření v Perthu nejsou, lidem jen úřady doporučují co nejvíce omezit svůj pobyt venku.

Situace je tak naprosto opačná než ve městě, které dvojice opustila. Sydney se totiž dlouhodobě potýká s hustým kouřem a popelem. „Dělal jsem opravdu v těžkých podmínkách, ten kouř byl tak hustý, že nebylo vidět dál než na sto metrů,“ popisuje Schwarz, který v Sydney pracoval jako pokrývač.

Foto: Profimedia.cz

Australský hasič v nebezpečném nasazení.

Kritiku za aktuální stav sklízí mimo jiné premiér Scott Morrison. Australanům se nelíbí jeho nečinnost v oblasti klimatické změny a trvající podpora uhelných elektráren. Země vyrábí většinu energie převážně z uhlí, právě Západní Austrálie je jedním z center uhelné těžby. „Momentálně jsou pro vládu zkrátka nejdůležitější peníze,“ uzavírá Schwarz.

Reklama

Související témata:

Doporučované