Hlavní obsah

Český Trump. Andreje Babiše zařadil prestižní server mezi nejvlivnější Evropany

 

Reklama

Server Politico zařadil „českého Trumpa“ mezi ty, kdo v příští roce změní Starý kontinent.

Článek

Je jich 28, stejně jako (zatím) států Evropské unie. A podle uznávaného zpravodajského serveru Politico právě oni v příštím roce Evropu změní. Mezi osobnosti, které údajně odrážejí trendy v politice a veřejném životě, je tentokrát český zástupce. Andrej Babiš.

Redaktoři serveru Politico mu přisoudili podtitulek „český Trump“ a jeho politický styl přirovnávají i k Silviu Berlusconimu. Konstatují, že český ministr financí rozvrátil zavedené pořádky české politiky a upozorňují, že ho zřejmě čeká velmi úspěšný rok. Všímají si také toho, jak malý vliv mělo na Babišovu oblibu mezi voliči podezření ze spolupráce s StB.

Soupeřka Merkelové na druhém místě

Babiš ovšem na žebříčku klíčových osobností Starého kontinentu skončil až na 20. příčce z 28. Na předních místech pomyslného pelotonu Evropanů jsou například Recep Tayip Erdogan nebo George Soros. Bronzovou pozici obsadil další podnikatel: majitel nízkonákladové letecké společnosti Rynair a zarputilý nepřítel EU Michael O’Leary. Na druhém místě je žena, předsedkyně protiimimgrantské německé strany Alternativa pro Německo Frauke Petryová. Nováčka německé politické scény zřejmě v příštím roce přivede k zisku prvních křesel v německém parlamentu. V rozsáhlém rozhovoru pro Politico Petryová mimo jiné prohlašuje samotnou ideu integrace imigrantů za škodlivou. Snaha přijmout „miliony negramotných Afričanů“ je podle ní odsouzena k neúspěchu.

Khan a reakce na populistickou vlnu

První místo místě mezi klíčovými Evropany pro příští rok ale obsadil muž, který je sám produktem integrace. Londýnský labouristický starosta Sadiq Khan je podle serveru Politico symbol reakce na vlnu evropského populismu. Rok 2017 prý bude vedle Wilderse, Le Penové a Peytrové i lidem, jako je Khan.

Reklama

Související témata:

Doporučované