Hlavní obsah

Český unikát: Na lanech pro vzácné šišky. Luštírna z nich „vyrobí” nový les

Luštírna semen lesních stromů v Týništi nad Orlicí je jediným velkým zařízením svého druhu v zemi. Nyní zpracuje i šišky vzácných smrků ze Svitavska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Semena lesních stromů, z nichž ve školkách vznikají sazenice a postupně tak i nový les, zpracovává jediné zařízení svého druhu v republice.

Článek

Semenářský závod v Týništi nad Orlicí nedaleko Hradce Králové provozují Lesy České republiky a zpracovávají v něm šišky nejen svých vlastních stromů, ale také stromů ze soukromých či církevních lesů. Nyní do závodu putují desítky kilogramů šišek, které lezci nasbírali na Svitavsku. Tam se nachází porost se vzácným genofondem, z jehož semen do budoucna vzniknou další kvalitní lesy.

Šišky, které putují do semenářského závodu v Týništi, běžně pocházejí z pokácených stromů, které lesníci očešou. U již zmiňovaných vzácných smrků ze Svitavska však museli požádat o pomoc lezce se speciální výbavou, kteří se pro šišky vypravili do korun smrků. „Lezec vystoupal az do padesátimetrové výšky. Tímto šetrným způsobem jsme z padesátky smrků získali asi 150 kilogramů šišek. Z nich získaná semena se do budoucna stanou základem nového kvalitního lesa,” vysvětlila mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Než se ze šišky stane semeno vhodné pro použití ve školce, chvíli to trvá. Šišky se dostanou do semenářského závodu v Týništi, který provozuje i takzvanou luštírnu. Tam se šišky nejdříve uskladní, poté se ve speciálních pecích zahřívají, aby se otevřely. Získaná semena je pak nutné zbavit křidélek a dalších nečistot. Na konci celého procesu jsou pak perfektně čistá semena vakuově nabalená v igelitových sáčcích a přesně popsaná, aby lesníci věděli, z jakých stromů a lesů pochází. Takto zabalená vydrží i několik let.

Ručně sbírané šišky ze vzácných smrků ze Svitavska však neskončí v běžném skladu, ale v bance osiva. Tam budou v ideálních podmínkách čekat, až přijde jejich čas a budou se moct proměnit v sazenice budoucího lesa.

Lesy České republiky ve své luštírně ročně zpracují asi sto tun smrkových šišek a 50 tun šišek z ostatních dřevin. Cestu od šišky až po semínko si prohlédněte v reportáži.

Reklama

Doporučované