Hlavní obsah

Čtyřmiliardovou soutěž o péči nad českými lesy opanuje díky nízkým cenám Agrofert

Lesníci představili nejlepší nabídky na čtyřmiliardové tendry. O těžební a pěstební práce mělo zájem 38 firem. Nejvíce cenově výhodných nabídek podala firma Uniles spadající pod Agrofert.

 

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky začal vyhodnocovat nabídky v tendrech na následujících pět let. Celkem 38 firem hraje o zakázky v hodnotě téměř čtyř miliard korun. Lesníci nabídky hodnotí podle ceny. Nejúspěšnější byla firma Uniles, která patří do holdingu Agrofert.

Článek

Lesníci rozdělili tendr na 109 zakázek, které jsou rozmístěny po celé republice. Týkají se například státních lesů v Brandýse nad Labem, Brně, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Chocni, Jihlavě, Liberci a řadě dalších měst a obcí. Hodnota tendru je 3,9 miliardy korun a soutěží se o bezmála 8,7 milionu metrů krychlových dříví.

Nejvíce zakázek má možnost získat firma Uniles spadající pod holding Agrofert, nejlepší cenu nabídla u 25 zakázek ze 109 vypisovaných. Jako jediná se přihlásila na úplně všechny zakázky. Podle ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda však firma bude muset několik zakázek oželet, neboť by nesplnila antimonopolní nařízení, které si lesníci do podmínek zadali.

„Jedna firma může získat maximálně třetinu zakázek z dané činnosti. Je to jako prevence situace, kdy by jedna firma mohla vyhrát až 100 zakázek, což by mělo vliv i na trh práce,” vysvětlil Szórád. Například v těžebních pracích nabídl Uniles nejlepší cenu u pěti z deseti zakázek, dvě z nich tedy přejdou na druhého v pořadí.

Tendry se týkají těch území, na nichž lesníci do konce loňského roku ukončili smlouvy se svými partnery, neboť ti kvůli říjnové vichřici Hewart a s ní související kalamitě nebyli schopni splnit své závazky vyplývající z předchozích řádných tendrů. Možnost ukončit smlouvy bez sankce firmám umožnilo zvláštní nařízení vlády.

Dle tehdejšího ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by trvání na smlouvách mohlo řadu firem přivést do existenčních problémů s dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru. Lesy ČR každý rok vypisují na pětinu svého území tendr na pět let. Vypovězené kontrakty se týkají smluv, které měly končit postupně k 31. prosinci 2018, 2019, 2020 a 2021.

Hodnotící komise Lesů ČR bude nejlepší nabídky ještě posuzovat. Hotovo by mělo být v průběhu března, kdy by lesníci rádi s definitivními vítězi podepsali smlouvy a lesní dělníci se mohli pustit do práce.

Reklama

Doporučované