Hlavní obsah

Čeští elfové pro Seznam: Známe Čechy napojené na německou AfD, hájí zájmy Ruska

Rozhovor s jedním z českých elflů o vazbách českých dezinformátorů.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chlubí se napojením na poslance německé antiimigrační AfD – vystupují na akcích s podtitulem „slovanská vzájemnost“ – a šíří články z prokremelských webů. Řeč je o Radce Hladíkové a Zdeňku Chytrovi. Právě na ně upozorňují Čeští elfové – skupina, která si dala za cíl rozkrývat síť lidí šířících manipulace. Ministerstvo vnitra Seznamu sdělilo, že o dezinformátorech má dobrý přehled a platí to i pro jejich vazby v zahraničí.

Článek

Elfům stačilo sledovat sociální sítě Hladíkové nebo Chytry a spojit je s informacemi otevřených zdrojů, tedy s tím, co už napsala seriózní média. Už z toho je podle analýzy elfů patrné, že Radka Hladíková se prohlašuje za spolupracovnici poslankyně Bundestagu za AfD Beatrix von Storchové.

„Nijak se tím netají. Je velmi aktivní, hlavně co se týče podpory ruské agendy u nás. Účastní se různých akcí i pořádaných na půdě ruských institucí. Otázka je, proč si ji poslankyně platí tady v Čechách,” popsal Seznamu jeden z českých elfů. Ti kvůli vlastnímu bezpečí pracují v přísně střežené anonymitě.

Proč německá poslankyně angažuje Češku, elfové s jistotou nevědí. Souvisí to ale podle nich s tím, že AfD je v hledáčku německých tajných služeb kvůli podezření, že peníze k ní tečou z Ruska.

„My si myslíme, že je to ukázka ruského vlivu u nás. Pokud se zúčastní akcí, které podporují ruskou interpretaci dění nebo podporují ruskou politickou agendu, tak je to celkem jasné, že pracují pro zájmy Ruské federace,” vysvětluje pozadí chování jeden z českých elfů.

Ministerstvo podezřelé vazby hlídá

„Ministerstvo vnitra se dezinformační a extremistickou scénou, především v ČR, zabývá a o jejích aktérech má potřebný přehled,” napsalo Seznamu Ministerstvo vnitra ČR na otázku, jestli o zmíněné dvojici ví. Monitoruje prý i případné aktivity v zahraničí.

Měsíční hlášení Českých elfů.

„Informace Ministerstvo vnitra vyhodnocuje jak s ohledem na případné porušení zákona, tak z pohledu potenciální hrozby pro vnitřní bezpečnost. S ohledem na závažnost konkrétních případů jsou informace případně následně předávány relevantním orgánům a přijímána potřebná opatření,” reagovalo ministerstvo. S manipulacemi za něj bojuje speciální Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Řetězové e-maily jako český fenomén

Dezinformátoři dnes v Česku pracují hlavně s řetězovými e-maily. Často se infiltrují do skupin třeba starších lidí, kteří si touto cestou posílají nejrůznější pozvánky nebo informace. Tím získávají publikum a články podporující jejich vidění světa mezi něj mohou šířit.

Kdo jsou Čeští elfové?

Na svém Facebooku se popisují takto: Čeští elfové bojují v hybridní válce tam, kde se státu zatím bojovat příliš nechce.

Dnes jich jsou desítky a vzájemně se neznají. Komunikují v šifrovaných zprávách a pod služebními čísly. Jsou mezi nimi studenti, lékaři, učitelé, hasiči, podnikatelé, umělci, řemeslníci, vědci, policisté, vojáci. Spojuje je odpor k rozdělování společnosti prostřednictvím manipulací. Chtějí ji proto chránit.

Reklama

Doporučované