Hlavní obsah

Kolínská chemička expanduje do světa. Za 11 miliard koupila konkurenci v USA

Foto: Draslovka

Kolínská Draslovka vyrábí kyanidy pro těžařský průmysl či zemědělce.

Reklama

Česká společnost Draslovka Holding koupila divizi americké chemické společnosti Chemours za 520 milionů dolarů, což je v přepočtu 11,3 miliardy korun.

Článek

Česká Draslovka Holding, která patří byznysmenům ze skupiny BPD Partners Petru Pudilovi, Vasilu Bobelovi, Janu Dobrovskému a také rodině Brůžků, má světové ambice. Poté, co nedávno ohlásila nákup továrny na výrobu kyanidu sodného v Jižní Africe, uzavřela další významnou transakci.

Americká chemická společnost The Chemours Company, obchodovaná na newyorské burze, prodala Draslovce svou těžební divizi za 520 milionů dolarů v hotovosti. Draslovka Holding už dnes patří k největším výrobcům kyanidů na světě. Transakce má být uzavřena na konci roku poté, co ji schválí regulační orgány.

Tato akvizice představuje první velkou investici společnosti Draslovka ve Spojených státech a je pokračováním plánů společnosti Draslovka Holding na mezinárodní expanzi.
Pavel Brůžek, předseda představenstva Draslovky

„Tato akvizice představuje první velkou investici společnosti Draslovka ve Spojených státech a je pokračováním plánů společnosti Draslovka Holding na mezinárodní expanzi,“ uvedl předseda představenstva Draslovky Holding Pavel Brůžek.

Společnost Chemours se sídlem ve Wilmingtonu již dříve oznámila, že přehodnotí další fungování své divize, která vyrábí kyanid pro těžbu zlata a stříbra. Hlavním důvodem prodeje bylo, že tato divize nemá žádné synergie ani návaznosti na ostatní byznys firmy a tvoří jen zhruba čtyři procenta jejích tržeb.

Podnikání v této oblasti je navíc závislé na vývoji cen zlata a stříbra. Rovněž používání kyanidu při těžbě je stále kontroverzní a některé státy ho zakázaly poté, co se chemikálie dostaly do vodních toků. Faktem nicméně zůstává, že kyanidy jsou při těžbě zlata z rudy v zásadě nenahraditelné.

„Dnešní oznámení o odprodeji naší divize Mining Solutions je pokračováním naší strategie, kdy se chceme zaměřit na hlavní činnosti s cílem zvýšit dlouhodobou hodnotu pro akcionáře,“ uvedl v tiskovém prohlášení Mark Newman, prezident a generální ředitel společnosti Chemours.

The Chemours Company je americká chemická společnost, která vznikla v červenci 2015 oddělením od společnosti DuPont. Sídlo společnosti se nachází ve Wilmingtonu ve státě Delaware ve Spojených státech.

Společnost poskytuje průmyslové a chemické produkty, včetně nátěrových hmot, plastů, chlazení a klimatizace, dopravy, polovodičů a spotřební elektroniky, pro průmysl a těžbu ropy i plynu. Firma má přibližně 6 500 zaměstnanců a 30 výrobních závodů.

Draslovku Holding od roku 2013 většinově vlastní trojice bývalých spolumajitelů Mostecké uhelné Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský a také rodina Brůžků. Kolínská firma vyrábí kyanidy, které se používají například při těžbě zlata, ale i v zemědělství.

Na začátku prázdnin Draslovka oznámila, že koupila za více než dvě miliardy korun továrnu na výrobu kyanidu sodného v Jižní Africe. Připravuje i společný podnik s předním nizozemským chemickým koncernem AnQore.

Reklama

Doporučované