Hlavní obsah

Čeští očaři odoperují 200 uprchlíků za týden. Jak naši lékaři zlepšují reputaci země

Jak Češi operují uprchlíky.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Zachraňují lidské životy nebo výrazně zvyšují jejich kvalitu. Špičkoví čeští lékaři a dobrovolníci v nejrůznějších zdravotně-humanitárních programech a organizacích v často nebezpečných a zaostalých oblastech světa také vylepšují pověst České republiky.

Článek

V nové Mapě Jiřího Hoška se seznámíte třeba s oftalmology z Hradce Králové, kteří v rámci vládního programu Medevac operují syrské uprchlíky v Jordánsku. Navzdory kulturním odlišnostem a jazykové bariéře zvládnou odoperovat přes 200 pacientů týdně.

Vystrašení pacienti, kteří jsou poprvé v životě u očního lékaře, nebo třeba poprvé u lékaře vůbec, a nepříjemná jazyková bariéra. Takovou realitu zažívají čeští zdravotníci v jordánském Ammánu, kteří léčí pacienty převážně z řad syrských uprchlíků. Ti by si nákladnou operaci a následnou péči pochopitelně nemohli dovolit, nebýt českého vládního programu Medevac.

Dva lékaři a jedna sestra z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové provedli během šesti misí v Jordánsku přes 1000 operací šedého zákalu, v drtivé většině případů u syrských běženců. Letos na jaře zvládl „minitým” kolem profesorky Nadi Jiráskové rekordních 211 operací během jediného týdne. Sehraná sestava z královéhradecké FN operuje pacienty z řad uprchlíků i chudých Jordánců v ammánské nemocnici Al Chálidí, jejíž vybavení je na špičkové mezinárodní úrovni. Čeští zdravotníci ale v Jordánsku zažili v začátcích svého působení i podstatně horší zařízení. I o tom se dozvíte v nejnovější Mapě Jiřího Hoška.

Reklama

Doporučované