Hlavní obsah

Cestující, který v letadle hrozil bombou, je nepříčetný. Po obvinění zamířil na psychiatrii

Páteční reportáž z Ruzyně, kde nouzově přistálo letadlo mířící do Polska

 

Reklama

Znalec po vyšetření osmašedesátiletého muže konstatoval, že je nepříčetný. Jeho výslech tak není možný.

Článek

Cestující, který na palubě letadla na trase z Kanárských ostrovů do Polska vyhrožoval v pátek večer bombou, a letadlo tak muselo nouzově přistát v Praze, prý naslouchal Bohu. To je jeho obhajoba.

V sobotu byl obviněn z obecného ohrožení. Soudní znalec ale následně konstatoval, že si muž v době, kdy bombou hrozil, neuvědomil, co dělá.

„Muž je zcela nepříčetný. Navíc jeho duševní a psychický stav neumožňoval provést jeho výslech,“ řekla Seznamu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

„Následně byl převezen do psychiatrické léčebny, kde se podrobí dalším lékařským vyšetřením. Teprve na konci této procedury rozhodne policie o pokračování trestního stíhání nebo jeho zastavení,“ doplnila Rendlová.

K incidentu došlo v pátek ve večerních hodinách, kdy pilot polského letadla vracejícího se ze španělského letoviska Las Palmas oznámil dispečerům z českého Řízení letového provozu, že na palubě se nachází muž, který tvrdí, že v letadle je bomba.

Muž cestujícím tvrdil, že se zná s prezidenty

Výbušnina prý měla explodovat, pokud stroj přistane ve Varšavě. Pilot žádal zásah pyrotechniků a protiteroristické jednotky. Po přistání na Ruzyni vstoupila na palubu zásahová jednotka cizinecké policie, která muže zadržela.

„Agresivní nebyl vůbec. Obtěžoval cestující, říkal jim, že vidí do budoucnosti, nebo že se zná s americkými prezidenty, že jim může kdykoliv zatelefonovat. Oni ho ale nechtěli poslouchat,“ uvedla Rendlová.

Rendlová podotkla, že i manželka muže při výslechu uvedla, že se již dva dny před incidentem choval divně. „Říkal věci, které neměly hlavu ani patu. Ona to přisuzovala nějaké nemoci, kterou snad trpí,“ dodala Rendlová.

Nouzové přistání Enter Air na Ruzyni kvůli bombové hrozbě.

Lidé si po návratu stěžovali na přepravce

V současné době není vyloučeno, že případ předají české úřady do Polska, protože se stal na palubě polské letecké společnosti a podezřelý je polský občan. Všech zbývajících 159 cestujících, kteří museli nedobrovolně přenocovat v Praze, hned v sobotu ráno opustilo Česko náhradním letadlem. Kvůli bezpečnostním pravidlům původní posádku, která musela odpočívat, vystřídala nová, která přiletěla a odletěla náhradním letadlem.

Po návratu do Varšavy si někteří pasažéři podle polských médií stěžovali na špatný přístup charterového přepravce, který jim prý nezařídil nocleh ani občerstvení a málo či zmateně s nimi komunikoval.

Reklama

Doporučované