Hlavní obsah

Vyhlídky trestu pro muže, který vyhrožoval bombou v letadle: 2,5 roku

Nouzové přistání Enter Air na Ruzyni kvůli bombové hrozbě.

Reklama

České soudy nedávno rozhodovaly o podobném případu hrozby bombou na palubě, jaký se odehrál v pátek na Ruzyni.

Článek

Všech 159 cestujících z letu Las Palmas - Varšava, kteří museli kvůli výhrůžkám bombou na palubě v pátek večer nouzově přistát v Praze, už v sobotu po sedmé hodině ráno odletělo. Muž, který vyhrožoval bombou, zůstává v cele.

„Policie kvalifikovala jeho jednání jako trestný čin šíření poplašné zprávy a ohrožení vzdušného dopravního prostředku, a takto jej předá i s návrhem na potrestání státnímu zástupci," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Aktuální případ se tak velmi podobá podobné aféře, která se v letadle nad Prahou odehrála v roce 2006. Po dlouhé justiční tahanici český soud před dvěma lety Rusovi, který chtěl pomocí výhrůžek změnit trasu letadla, uložil trest dva a půl roku.

Naslouchal Bohu?

Informace o aktuálním případu z Ruzyně, kde polský pasažér letu Enter Air vyvolal svou hrozbou protiteroristický poplach, jsou kusé. Policie nechce detaily komentovat.

Vzhledem k tomu, že muž své chování vysvětloval „nasloucháním Boha“, je nicméně otázkou, zda byl příčetný.

Mluvčí Rendlová uvedla, že k velkému dramatu na palubě nedošlo. „Jeho chování nebylo agresivní ani jinak problematické, nicméně v danou chvíli s policisty nespolupracoval," zdůvodnila Rendlová, proč Poláka nakonec zpacifikovala zásahová jednotka cizinecké policie.

Reportáž z noční Ruzyně s ministrem Chovancem o tom, jak se vyšetřoval incident na letišti.

Opilý Rus na cestě do Ženevy

Velmi podobný případ se odehrál před deseti lety, soud v něm však pravomocně rozhodl teprve na jaře 2015.

Letadlo tehdy mířilo z Moskvy do Ženevy, kde chtěl bývalý fotbalista a bankéř Jevgenij Rothstein oslavit Nový rok. Nad Varšavou se však začal domáhat toho, aby stroj změnil trasu a letěl do Káhiry. A stejně jako osmašedesátiletý Polák v pátek, i on vyhrožoval bombou.

Tehdy však byla situace o poznání dramatičtější. Rothstein se pral s posádkou a pokoušel se dostat do kokpitu. Do vzduchu tehdy vyrazily gripeny, které sledovaly letadlo až do jeho dosednutí na Ruzyni.

Původně byl souzený pro únos, nakonec dostal trest 2,5 roku za ohrožení bezpečnosti letadla. Rothstein, který je už na svobodě, protože si většinu trestu odseděl ve vazbě, během procesu získal azyl ve Velké Británii.

Poláka se marně pokoušela uklidnit manželka

Cestující, kteří se v sobotu vrátili do Polska, popsali tamním médiím podrobnosti incidentu. Muž vyhrožující bombou podle nich vcelku klidně diskutoval s posádkou a říkal, že procestoval celý svět, píše web gazeta.pl. Nepůsobil nebezpečně, ale byl impulsivní. Když se blížilo nouzové mezipřistání, i přes opakované výzvy chodil po letadle. Marně mu domlouvala i manželka, tvrdili pasažéři letu.

Cestující si po návratu do Varšavy polských médií stěžovali na špatný přístup charterového přepravce, který jim nezařídil nocleh ani občerstvení a málo či zmateně s nimi komunikoval. Až později dorazil zástupce polského konzulátu, který jim zajistil občerstvení a deky.

Reklama

Doporučované