Hlavní obsah

ČEZ: Do Ruska nepošleme žádné utajované informace o Dukovanech

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Ministr Karel Havlíček chce předběžně obeslat s bezpečnostním dotazníkem zájemce o dostavbu Dukovan. Seznam Zprávy zjišťovaly, k jak citlivým dokumentům se firmy v té souvislosti dostanou.

Článek

Vláda Andreje Babiše (ANO) odložila tendr na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Zároveň ale má na její pokyn ČEZ obeslat uchazeče, včetně ruského státního Rosatomu, s předběžnými dotazy, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky české strany.

Podle opozice i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vláda otevřela dveře Rusům do Dukovan. Klíčovou otázkou sporu je, jak citlivé informace se v této fázi mohou dostat do rukou osloveným uchazečům.

České tajné služby varují, že samotné přizvání do tendru rizikových, tedy nespojeneckých uchazečů může zvýšit riziko jejich nepřátelských aktivit vůči českému státu. A že přizváním do tendru se dostanou k citlivým informacím z dokumentace týkající se tendru.

ČEZ nyní tvrdí, že uchazeči se v tuto chvíli nedostanou k žádným utajovaným informacím, mají mít však možnost seznámit se s předběžnou verzí poptávkové dokumentace, včetně detailní technické specifikace požadavků ČEZ. „Žádná část předběžné poptávky, kterou bychom předávali, není v utajeném režimu,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Stát a ČEZ podle něj v tomto „bezpečnostním dotazníku“ budou chtít znát například vlastnickou strukturu hlavního dodavatele a členů konsorcií, včetně finančních ukazatelů.

„Také plnění požadavků z hlediska kybernetické bezpečnosti, požadavků na řídicí systémy z pohledu jaderné bezpečnosti, nezávislý servis, kontrolu kvality v celém dodavatelském řetězci, transfer technologií,“ vyjmenoval dále Kříž, na co se má ČEZ ptát.

Samotnou zadávací dokumentaci pro dukovanský tendr by měla schvalovat vláda.

O Dukovany hoří politický boj. Opozice chce Rusy od Dukovan držet co nejdál – tedy do tendru je vůbec nezvat, a to na základě analýzy bezpečnostních rizik českých tajných služeb a bezpečnostních expertů z ministerstev zahraničí a vnitra.

Za spuštění tendru a za přizvání Rusů naopak lobbuje prezident Miloš Zeman. Premiér Babiš si politický spor o Dukovany snaží držet od těla. Dlouho vyjednával s opozicí, jak parametry nastavit. Nakonec ale vláda přišla s tahem, který podle expertů může vyvolat zmatek, zda byl tendr vypsán, či nikoli.

V pátek zatím Babiš uvedl, že záležitost s obesláním uchazečů včetně Rusů projedná i se zástupci tajných služeb na Bezpečnostní radě státu.

Reklama

Doporučované