Hlavní obsah

Přestřelka o Dukovany: Část politiků žádá odvolání Havlíčka

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

aktualizováno •

Opozičním stranám se nelíbí, že ministerstvo průmyslu osloví vybrané zájemce o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany s bezpečnostním dotazníkem. A to včetně ruského Rosatomu.

Článek

Ministerstvo průmyslu oznámilo, že prostřednictvím ČEZ požádá čtyři zájemce o dostavbu jaderného bloku, aby řekli, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky.

Podle kritiků je to první krok k oslovení Rusů do tendru samotného, o kterém se má rozhodnout až po volbách. Poslanci také nechtějí, aby se rozesílala projektová dokumentace obsahující citlivá data. Před angažmá Rusů varují bezpečnostní služby.

Část politiků vyzvala premiéra Andreje Babiše k odvolání ministra průmyslu Karla Havlíčka. Ten má celou věc za zpolitizovanou.

„Ministr Havlíček se v krizové situaci stará o to, jak zajistit účast Rosatomu v projektu dostavby Dukovan. Tím jasně dokazuje, že pro něj zájmy naší země nejsou na prvním místě. Ministr Havlíček ohrožuje bezpečnost České republiky a měl by být okamžitě odvolán,“ píše se v dokumentu adresovaném premiérovi, jehož pravost Seznam Zprávám potvrdil poslanec Petr Gazdík. Pod dokumentem je podepsáno 11 senátorů a 8 poslanců.

„Diskuze je opět zpolitizovaná a částečně ideologická. Diskuze nad tím, co je a není hrozbou, nepřísluší mně, to je otázka bezpečnostních služeb,“ komentoval to ministr průmyslu. Podle zjištění Radiožurnálu však Havlíček rozeslání bezpečnostního dotazníku s bezpečnostními službami nekonzultoval.

Ministr odmítl, že by jeho postup byl krokem k oslovení Rusů v tendru. Současná vláda podle něj chce získat co nejvíc informací. „Máme-li někoho nepozvat, tak musíme vědět, jestli tedy o to má zájem nebo ne,“ dodal ministr.

Seznam Zprávám také řekl, z jakých důvodů chce stát bezpečnostní dotazník poslat Rusům, zatímco čínskému uchazeči ne. „Čínu jsme neoslovili z důvodu, že v Evropě nepostavila doposud žádný reaktor nebo blok. Rusko je trošku něco jiného, to má ve světe nejvíc bloků,“ řekl Havlíček.

Babiš: Vláda to probere

Po ostrém vystoupení opozičních politiků ve Sněmovně premiér Andrej Babiš oznámil, že věc v pondělí mimořádně projedná Bezpečnostní rada státu a následně vláda.

„Chci všechny ubezpečit, že my nemáme co skrývat. Svolám mimořádnou Bezpečnostní radu státu na pondělí a v pondělí odpoledne to projedná vláda a budeme informovat opozici prostřednictvím výboru pro výstavbu jádra v Dukovanech,“ řekl premiér Babiš.

Část opozice dává krok ministerstva průmyslu do souvislosti s pátečním hlasováním o nouzovém stavu. „Vidíme špinavý politický kšeft v přímém přenosu,“ řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Vládní koalice se snaží získat podporu komunistů, aby nouzový stav neskončil již tuto neděli. Komunisté již v jednom případě vládu nepodpořili, teď ale změnili názor – vedení strany poslancům doporučilo, aby za určitých podmínek nouzový stav prodloužili.

Spor o projektovou dokumentaci

Opoziční politici požadovali zastavení rozesílání projektové dokumentace. „Budeme požadovat, aby ministr Havlíček zastavil přípravu rozesílání projektové dokumentace. Dal pokyn, aby se zaslala i Rosatomu, který bezpečnostní složky považují za bezpečnostní riziko,“ uvedl lidovec Jan Bartošek ve Sněmovně.

„To není dokumentace na stavbu rodinného domu. To jsou taková data, takové informace, které už jsou ohrožením. Ukazuje se, že bezpečnostní části zadávací dokumentace ani nepsaly a neověřovaly naše bezpečnostní složky,“ tvrdí poslanec Jan Farský (STAN).

Samotné vypsání tendru na dostavbu jaderné elektrárny vláda odložila až po volbách. I rozeslání bezpečnostního dotazníku ale vyvolalo spory na politické scéně.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí považuje za obcházení bezpečnostních zájmů České republiky. Nepřijatelné je to i pro koalici Spolu. „Pro nás je účast Rosatomu v tendru nepřípustná. Před volbami i po volbách. Považujeme to za bezpečnostní riziko,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK předseda ODS Petr Fiala.

Termíny zahájení stavby v roce 2029 a uvedení nového bloku do zkušebního provozu v roce 2036 stále platí, uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Z aktuálního vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce. Zůstávají čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom.

Reklama

Doporučované