Hlavní obsah

Charita vyhlašuje sbírku kompenzačních pomůcek, otevírá půjčovnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká charita chystá sbírku kompenzačních pomůcek pro potřebné. Jde především o zachovalé invalidní vozíky, chodítka, pojízdné stolky, zvedáky či elektrická polohovací lůžka.

Článek

Pomůcky poslouží lidem na Olomoucku, kteří se obracejí na charitu s žádostí o jejich zapůjčení. Sbírka začíná 30. září při příležitosti slavnostního otevření půjčovny kompenzačních pomůcek a edukační místnosti pro pečující v olomoucké části Řepčín. Potrvá až do 31. října.

Jen letos olomoucká charita zapůjčila zájemcům 250 pomůcek, které pomohly 150 lidem na Olomoucku. „Nejžádanější jsou polohovací lůžka, invalidní vozíky, toaletní křesla, chodítka a sedačky do vany. K zapůjčení máme i oxygenátory, koncentrátory kyslíku, které slouží pacientům k usnadnění dýchání,“ uvedla vedoucí Střediska pečovatelské služby Charity Olomouc Jana Pachtová.

Sbírku charita vyhlásila především kvůli tomu, že vzhledem k množství dosavadních pomůcek a velké poptávce nedokáže vyhovět všem potřebným. „Naším cílem je uspokojit co největší množství zájemců, kteří se na nás obracejí,“ doplnila Pachtová.

Další možností pro dárce je přispět přímo na nákup chybějících druhů pomůcek, po nichž je vysoká poptávka ze strany seniorů a lidí, kteří pečují o nemocné. Jednou z priorit je pro charitu například pořízení polohovacího pečovatelského křesla na kolečkách, jehož pořizovací cena se blíží k 30 000 korunám. „Využívat jej míníme převážně u pacientů mobilní hospicové služby, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebují specifickou polohu,“ doplnila Pachtová. Více informací o možnostech dárcovství lze nalézt na stránkách www.olomouc.charita.cz.

Sbírka je spojená se slavnostním otevřením půjčovny kompenzačních pomůcek a simulační místnosti, kde si jejich využití mohou zájemci vyzkoušet přímo na místě. Nechybí zde například ukázka polohovací postele, invalidní vozík či chodítka, které pomohou při každodenní péči o zdravotně postižené. Slavnostní zahájení provozu bylo plánováno původně na konec dubna, kvůli první vlně pandemie koronaviru se přesunulo na září. Místnost však slouží po předchozí domluvě zájemcům již od jara, řekla již dříve ČTK mluvčí charity Eva Štefková.

Reklama

Doporučované