Hlavní obsah

Chce snad Zeman ohrozit důchodce? Prezident pobavil výzvou k hercům

Foto: televizi Prima

Podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské je prezident Zeman „mimo“.

Reklama

Opoziční lídři se ohradili vůči slovům prezidenta Miloše Zemana, že mají podporovat vládu, nebo mlčet. Z projevu hlavy státu zaujala také výzva, aby herci šli rozveselit seniory do domovů důchodců. Návštěvy v těchto zařízeních jsou však zakázány.

Článek

Projev prezidenta Miloše Zemana k národu přiměl k reakcím hlavně opoziční politiky. Ti sice ocenili, že hlava státu občany povzbuzovala, ohradili se ale proti Zemanovým výtkám, aby v době boje proti koronaviru nekritizovali vládu.

„Oceňuji, že občany vyzval, aby nepropadali panice, ale ani nepřistupovali k pandemii lehkovážně. Je mi ale líto, že i v takovéto situaci musíme vyslechnout napadání opozice, médií anebo herců,“ uvedl k Zemanovu projevu předseda ODS Petr Fiala.

„Je mi líto, že v tak kritické situaci není prezidentem člověk, který umí spojit národ. Mluví pokrytecky o tom, že musíme táhnout za jeden provaz, a svými výroky dělá přesný opak,“ reagovala na Twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zemanovi také vytkla, že projev natočil s TV Prima a ne v České televizi.

Shovívavější byl k prezidentovi šéf České pirátské strany Ivan Bartoš. Připomněl, že i Zeman poukázal na nedostatek zdravotních pomůcek na ochranu před koronavirem. „Jako opozice ‚pumpujeme‘ a některé naše návrhy bere vláda za své,“ připomněl Bartoš. Ocenil také, že Zeman v projevu poděkoval dobrovolníkům.

Kriticky hodnotili Zemanovo vystoupení i někteří politologové.

„Řekl někdo panu prezidentovi, že čelíme krizi? Že lidé v nemocnicích bojují o život? Že zdravotníci, policisté, ale i třeba prodavačky bojují za nás všechny? Podle projevu, kde si zase vyřizoval staré rány, očividně ne,“ napsal na Facebook Petr Sokol z vysoké školy Cevro Institut.

Postoj vůči opozici, médiím a hercům vytkl Zemanovi také Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie: „Zatímco divadla odložila svá představení, v Lánech se hraje stále stejný nenávistný kus,“ uvedl.

Na sociálních sítích pak vyvolala ohlas Zemanova výzva hercům, aby místo řešení svých ztracených „kšeftů“ raději navštívili domovy důchodců a obveselili seniory. Tato zařízení přitom mají zakázané návštěvy - právě kvůli tomu, aby se důchodci coby riziková skupina nenakazili koronavirem.

Do prezidenta se kvůli této výzvě opřela i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (nezávislá za KDU-ČSL). „Prezident je prostě mimo: ve svém projevu kritizuje herce za to, že nemají kšefty, a posílá je do domovů důchodců. Ty jsou, pane prezidente, ale zavřené proto, aby senioři nebyli ohroženi koronavirem,“ podotkla Horská.

Herečka Iva Pazderková zase zdůraznila, že sama například šije a rozváží roušky a snaží se přispět k osvětě seniorů. „Vy nabádáte k porušování pravidel, která je mají chránit,“ vytkla Zemanovi.

Reklama

Doporučované