Hlavní obsah

„Chci mít hit, co budou hrát v rádiu,“ říká hrdina indie kytary Kurt Vile

„Snem je zahrát si s někým, jako je Neil Young, John Prine nebo Terry Allen. To je moje magická trojka,“ říká hudebník.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Časopis Rolling Stone ho označil za kosmického hrdinu indie kytary. Do pražské MeetFactory se po sedmi letech vrátil americký hudebník Kurt Vile.

Článek

„Každé moje album je jiné, protože každé zachycuje to, jak zním v jednu konkrétní dobu,“ říká Kurt Vile. Kytarista a skladatel z Pittsburghu si songy z toho posledního získal pražskou MeetFactory.

Ještě předtím ale prozradil, kdo ho v jeho kariéře nejvíc ovlivnil. „Když jsem vyrůstal, poslouchal jsem hudebníky, kteří se mnou zůstali dodnes, třeba Dinosaur Jr., Stephen Malkmus nebo kapela Sonic Youth. Měnilo se to s věkem, ve dvaceti mě zajímal spíš John Fahey nebo Neil Young a jim podobní,“ vyprávěl Vile. „Zároveň si ale uvědomuji, že teď přišla moje chvíle.“

Promluvil také o tom, proč tak často hraje velmi dlouhé skladby a jak vznikalo jeho nové album Bottle it In.

Devětatřicetiletý hudebník taky zavzpomínal na spolupráci s Courtney Barnettovou. „Nečekal jsem, kolik spolu strávíme času. Chtěl jsem s ní udělat song a ona řekla, že taky jeden udělá. A byla z toho nahrávka. Porozuměli jsme si na lidské úrovni. Díky společné práci se z nás stali přátelé,“ dodal.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který v premiéře vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované