Hlavní obsah

„Chcípni,“ píší ošetřovatelce. Útočí na ni, že nemlčela o šikaně seniorů

Nový díl investigativní série Ve stínu: Ošetřovatelka Gabriela Lhoťanová nemlčela o šikaně v domově seniorů. „Ti lidé tam volali o pomoc, byť tiše. Nemohla jsem udělat nic jiného,“ říká teď navzdory tomu, že na ni útočí anonymové. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Svědectví Gabriely Lhoťanové o tom, co se děje za zdmi ostravského domova pro seniory, vyústilo v investigativní sérii, kterou jsme zveřejnili na Seznam Zprávách. Co to udělalo s jejím životem? A dokázal stát situaci nějak řešit?

Článek

Ten příběh otřásl na konci roku 2019 čtenáři i řadou politiků. Po měsících natáčení v terénu, kdy reportérka Seznam Zpráv působila v ostravském domově pro seniory Slunečnice jako dobrovolnice, jsme zveřejnili, co uvnitř klienti a klientky zažívají.

Připomeňte si některá svědectví:

„Šárka ke mně přišla, řekla mi, že nemá čas a zase odešla. Tak jsem na ni zvonila znovu. Ona mě rafla pod krkem, začala se mnou škubat, že jsem měla všude modřiny.“

Nebo popis seniorky, jak jedna z pečovatelek zkoumala, kdo znečistil záchod: „Ukažte mi kalhotky, přikazovala mi, já se podívám na kalhotky. Stáhla mi ty kalhotky! A já tam tak zůstala stát uprostřed chodby.“

Na začátku přitom stála odvaha jedné ženy o poměrech v zařízení promluvit. Ostravské ošetřovatelky Gabriely Lhoťanové. Ta i dnes, navzdory tomu, že na ni hrubě útočí anonymové, říká: „Ti lidé tam volali o pomoc, byť tiše. Nemohla jsem udělat nic jiného.“

Co dalšího se od loňského natáčení změnilo, můžete zjistit v úvodním videu.

Obsahuje například osobní schůzku Gabriely Lhoťanové s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Před rokem pro ni bylo zjištění Seznam Zpráv důvodem k nařízení kontrol a argumentem pro přípravu novely zákona o sociálních službách. Uspěla?

Nápravu slibovalo i vedení města Ostravy. Po čase však případ uzavřelo s tím, že se nic závadného – až na dva týdny expirovanou dezinfekci na úklid podlahy – v domově nenašlo. Policie přitom před pár měsíci zahájila trestní stíhání dvou pečovatelek pro podezření z trestného činu týrání svěřené osoby.

Jak na tuto informaci reagoval ostravský primátor Tomáš Macura, ředitel Slunečnice Radek Baran i jedna ze stíhaných pečovatelek, zjistíte rovněž v úvodním videu.

Všechny díly ze série Ve stínu Slunečnice

1. díl: „Fuj, zase smrdíš!“ Reportéři Seznamu se skrytou kamerou v domově seniorů

2. díl: „Stáhli mi kalhotky na chodbě plné lidí.“ Seniorky popisují dění ve Slunečnici

3. díl: „Babička mi málem umřela v náruči.“ Infiltrace reportérů v domově seniorů

4. díl: „Odejděte, nebo volám policii!“ Sestra vyhodila reportéry s důkazy o ponižování seniorů

5. díl: Jste manipulátoři, vyslechli si reportéři. Důkazů šikany seniorů přibývá

6. díl: „Nedáte, nemáte.“ Obálky s penězi jako vstupenka do domova seniorů

7. díl: Babička na tom byla zle, za místo v domově jsem nabídla 100 tisíc

8. díl: „Chcípni,“ píší ošetřovatelce. Útočí na ni, že nemlčela o šikaně seniorů

Případ dál sledujeme.

Detailní rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou o aktuálním stavu novely zákona o sociální péči přineseme již brzy.

Reklama

Doporučované