Hlavní obsah

Chebsko zasáhl další zemětřesný roj. Otřesy budí ze spaní, hýbou se lustry

Zemětřesné roje sestávají z velkého množství slabších otřesů, které následují rychle po sobě a odehrávají se na malém prostoru. Mohou trvat od několika dní až po několik měsíců. Celkem jich mohou být stovky nebo tisíce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Země mezi Novým Kostelem a Luby na Chebsku se už od čtvrtka 10. května otřásá. Zemětřesný roj i nadále trvá, k dosud nejsilnějšímu otřesu došlo v noci na pondělí, dosáhl 3,4 stupně Richterovy škály.

Článek

„Ohniska otřesů se nacházejí v hloubkách mezi 8 a 10 km s epicentry severně od Nového Kostela. Od začátku aktivity se ohniska postupně přesouvají k severu do míst, kde se odehrál zemětřesný roj v roce 2011,“ sdělila Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Při klasickém zemětřesení následuje po silném otřesu série výrazně slabších dotřesů. „Zemětřesné roje sestávají z velkého množství slabších otřesů, které následují rychle po sobě a odehrávají se na malém prostoru. Mohou trvat od několika dní až po několik měsíců. Celkem jich mohou být stovky nebo tisíce,“ popsala Doubravová.

Zemětřesné roje jsou typické pro geotermální nebo vulkanické oblasti.

S tímto jevem se na Chebsku setkali už na přelomu 19. a 20. století, následovalo delší období klidu. Dosud nejsilnější roj byl na Chebsku v letech 1985 a 1986, tehdy trval půl roku a nejsilnější otřes měl magnitudo 4,6.

„Ty nynější otřesy tak silné nejsou, ale stejně je cítíme,“ popsala obyvatelka Plesné Marie Antalová a dodala, že nejsilnější letošní otřes ji v noci i vzbudil.

Ke škodám naštěstí nedochází, lidé si ale všímají třesoucích se skleniček nebo pohybujícího se lustru.

Reklama

Doporučované