Hlavní obsah

Chlapec kritizoval na sítích Kadyrova. Ten mu na videu vyhrožuje smrtí

Svět bez obalu:Video: RFE/RL

 

Reklama

Televize Groznyj odvysílala reportáž, ve které čečenský vůdce Ramzan Kadyrov vyhrožuje smrtí 15letému chlapci. Důvodem bylo, že ho na Instagramu nazval ďáblem.

Článek

„Já si tě najdu a uvidíme, kdo z nás dvou je ďábel. Jak se teď cítíš? Stydíš se? Jak se můžeš na sebe podívat do zrcadla? Teď nebudeš moct v noci spát. Měl by si napsat do své poslední vůle tohle: ‚Pokud zemřu, pomoz, prosím tě, mé rodině.‘ Zničil jsem mnoho ďáblů a zničím i tebe,“ vyhrožuje prezident autonomní Čečenské republiky.

Později se ukázalo, že autorem komentáře byl dospívající kluk. Státní televize odvysílala omluvu jeho rodiny. V reportáži několikrát ukázali chlapcovu tvář, uvedli jeho jméno i bydliště.

„Žádám vás o odpuštění za to, že jsem svého patnáctiletého syna tak špatně vychoval, za to, že jsem z něj neudělal lepšího syna,“ omlouvá se otec chlapce.

Televize Groznyj odvysílala už v minulosti podobné omluvy. V jedné z nich se šestnáctiletý chlapce omlouvá za to, že si dělal legraci z nadace, kterou Kadyrov založil.

V jiném videu, které bylo odvysíláno v roce 2015, zase Kadyrov káral ženu za to, že si dovolila stěžovat na rozsáhlou korupci v zemi.

„Teď tu zopakujte, co jste řekla na té nahrávce,“ vyzývá Kadyrov ženu, která se sklopenýma očima odpovídá: „Nemám už co říct.“

Kadyrovovy komentáře často porušují pravidla Instagramu o projevech nenávisti nebo vyhrožování násilím. Jeho účet byl už v minulosti několikrát zablokován. Například v roce 2019 napsal na svůj Instagram, že zpřeráží prsty a vyrve jazyk komukoliv, kdo ho urazí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované