Hlavní obsah

Chlapec po uklouznutí na ledu na stezce u Semil spadl do Jizery

Foto: Getty Images

Děti jsou i na výletě živé a neposedné, ať už jdou se školou, nebo s rodiči.

Reklama

Desetiletý chlapec uklouzl v sobotu odpoledne na ledu při výletu po Riegrově stezce u Semil. Spadl asi z deseti metrů do koryta Jizery a vážně se zranil. Záchranáři se pro dítě vydali vrtulníkem, slanili k němu.

Článek

Podle rodiny, se kterou výlet podnikl, hoch po uklouznutí doslova podlétl zábradlí, které v polovině stezky chrání před pádem do řeky. Nehoda se stala v místě, odkud by se zraněný transportoval obtížně a dlouho. „Proto nás k zásahu vyzvala přivolaná letecká záchranná služba (LZS), takže jsme na místo letěli v jejich vrtulníku a s lékařem LZS díky šikovnosti posádky přímo k chlapci slanili,“ uvedl David Savický, zasahující záchranář a náčelník Horské služby Jizerské hory.

Turisté mezitím slezli ke zraněnému a dopravili jej zpět na stezku. Záchranáři měli podezření na zlomeninu levé ruky a poranění páteře. Chlapec měl velké bolesti, a kdyby jej měli transportovat po zemi, museli by urazit asi kilometr. Skalní údolí je v daném místě velmi hluboké a posádka LZS nemohla podle Savického spustit přepravní podvěs přímo k pacientovi. Proto zvolili transport v podvěsu pod vrtulníkem.

Za pomoci hasičů přenesli záchranáři zraněného na druhou stranu skalního tunelu, u kterého se nehoda stala. Tam se už dal podvěs spustit a vrtulník pak se zraněným chlapcem odletěl na místo, kde mohl přistát. Tam pacienta přeložili do vrtulníku a dopravili k dalšímu ošetření do nemocnice v Hradci Králové.

Reklama

Doporučované