Hlavní obsah

Chodorkovskij: Prokremelské „loutky“ jsou u Merkelové i v českém parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Michail Chodorkovskij v roce 2014 v Praze na Foru 2000.

Reklama

aktualizováno •

V blízkém okruhu Angely Merkelové, v australských bezpečnostních službách, v ČR, na Kypru, ve Francii… tam všude podle Michaila Chodorkovského zasahuje síť spolupracovníků ruského režimu.

Článek

Ruský podnikatel Michail Chodorkovskij se pro zahraniční výbor Evropského parlamentu rozpovídal o tom, kam přesně zasahuje ruská „síť“. Informace přinesl bruselský server EU Observer.

Na základě spolupráce s německým think tankem Světové fórum pro dialog civilizací, který založil jiný ruský oligarcha Vladimir Jakunin, se podařilo identifikovat lidi, kteří jsou napojeni na Kreml a zároveň pracují ve vysokých patrech evropské politiky. Například v bezprostřední blízkosti německé kancléřky Angely Merkelové. Tyto spolupracovníky Chodorkovskij nejmenoval. Zdůvodnil to tím, že by informační zdroje mohly být ohroženy na životě.

Jak ale píše EU Observer, Chodorkovského britská nezisková organizace The Dossier Centre zpřístupnila europoslancům šedesátistránkový report s podrobnostmi a utajenými informacemi.

Na samotném slyšení na zahraničním výboru EP však Chodorkovskij jmenoval konkrétní politiky, které označil za „loutky Kremlu“. Mezi nimi dva ultrapravicové francouzské politiky - Thierryho Marianiho, který je europoslancem, a Aymerica Chaupradeho, ex-europoslance.

Došlo i na Českou republiku, podle Chodorkovského je prokremelským spojencem v českém parlamentu komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Ten ČTK řekl, že se k věci nebude vyjadřovat. „Nebudu komentovat kdejaký blábol nějakého Rusa,“ uvedl Ondráček.

Dál jmenoval polského poslance Mateusze Piskorského, kyperskou bývalou prokurátorku Eleni Loizidouovou nebo bývalého litevského ministra zahraničí Vygaudase Ušackase.

„Největší dopad na evropskou politickou a byznysovou elitu má korupce,“ řekl Chodorkovskij. „Jsme připraveni přednést důkazy, které máme podpořené právníky, ale nebudeme je samozřejmě sdílet s těmi, kdo by potenciálně mohli být napojeni na Kreml,“ dodal.

Jde totiž i o některé europoslance, například o člena zahraničního výboru Marianiho, který ale zároveň měl přístup k utajeným informacím ve zmiňovaném šedesátistránkovém důkazném materiálu. Sám Thierry Mariani celou záležitost prozatím nekomentoval. Zastal se ho ale kolega z europarlamentní frakce ID Jean-Lin Lacapelle, který rozporoval Chodorkovského důvěryhodnost. Toho se ale naopak zastal italský europoslanec Bernard Guetta, který se mu za nařčení od kolegy z výboru omluvil.

Z českých europoslanců jsou ve Výboru pro zahraniční věci Markéta Gregorová (Piráti/Greens/EFA) a Hynek Blaško (SPD/ID). „Obvinění jsou to velice závažná a budeme k nim tak v europarlamentu přistupovat,“ komentuje pro Seznam Zprávy Gregorová a dodává, že je možné, že v případě jmenovaných europoslanců započne vyšetřování střetu zájmů. „Snažit se řešit ruské vměšování ve členských státech, aniž bychom měli zameteno před vlastním prahem, je naivní a nedůvěryhodné,“ doplňuje europoslankyně. O obvinění chce informovat i kolegy z Pirátů v českém parlamentu.

Reakci europoslance Hynka Blaška Seznam Zprávy zjišťují.

Michail Chodorkovskij je sedmapadesátiletý ruský podnikatel a zakladatel iniciativy Otevřené Rusko. V devadesátých letech patřil mezi vlivné ruské oligarchy. V roce 2003 byl zatčen a odsouzen za zpronevěru a daňové úniky. Sám kauzu považoval za politickou, strávil několik let ve vězení. Dnes žije ve Velké Británii a otevřeně kritizuje putinovský režim.

Reklama

Doporučované