Hlavní obsah

Choďte s podřízenými na pivo! 1+4 rady majitelky Petrof

Rady v byznysu Zuzany Ceralové Petrofové, majitelky firmy Petrof.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak si udržet v dnešní době lidi? A jak si udržet celé generace zaměstnanců z jedné rodiny v případě továrny v Hradci Králové, kde vyrábějí z více než 70 % hudební nástroje dodnes ručně? Odpovídá Zuzana Ceralová Petrofová v rubrice Rady v byznysu. Majitelka firmy, která piana do celého světa dodává už 155 let, byla dalším hostem Ženského byznysu Petry Krmelové.

Článek

Právě v hradecké továrně na piana, kterou kdysi přestavěl její praděd z truhlářské dílny, se řemeslo dědí z generace na generaci. Často si ho předávají zaměstnanci v jedné rodině. Jak si ale tyto lidi – zvláště v dnešní době, kdy na trhu práce nejsou, udržet?

„Chovat se k nim slušně, vysvětlovat jim, kde jsme a kam chceme dojít. Občas s nimi zajít na pivo, probrat jejich starosti a dokázat jim pomoct, když to potřebují. Peníze jsou důležité, ale myslím si, že je i důležité, jak se k sobě lidé chovají a jakou mají v práci atmosféru,“ uzavírá zástupkyně už páté generace slavného rodu.

Má jasno i v tom, jak se udržet na trhu v pozici lídra. „Dívat se kolem sebe, co dělá konkurence, a hlavně vnímat potřeby koncového zákazníka a snažit se mu je vyplnit. A pak samozřejmě každodenní mravenčí práce.“

Jak skloubila mateřství s prací byznysmenky? Sama říká, dovolit si druhé dítě mohla až po 18 letech od porodu dcery. Ta už se také zapojila do práce v rodinné firmě. Zdaleka zatím není jasné, jakou cestou se jednou vydá osmiletý Antonín. Když se narodil, pomohla s hlídáním sestra Ivana, která je v Petrofu ředitelkou muzea. „Měla zkušenosti ze zahraničí jako au-pair, věděla, co a jak,“ říká o sestře Zuzana Ceralová Petrofová. Co radí ohledně skloubení mateřství s podnikáním, se podívejte ve videu.

Reklama

Doporučované