Hlavní obsah

Chřipka s „potenciálem pandemie“. V Číně se šíří další nemoc

Foto: Profimedia.cz

Nový kmen chřipky se šíří mezi prasaty a údajně došlo k přenosu i na člověka.

Reklama

Čínští vědci objevili nový kmen chřipky, který má podle nich potenciál způsobit pandemii. Virus se šíří mezi prasaty, podle vědců už došlo i k přenosu na člověka, mezi lidmi se však zatím virus nešíří.

Článek

Vědci objevili u prasat virové onemocnění, které se může přenést na člověka, a odborníci se teď obávají případné mutace.

Pokud by k tomu došlo, mohlo by to usnadnit přenos viru z člověka na člověka, uvádí server BBC. Onemocnění má „všechny charakteristické znaky“, aby snadno infikovalo člověka, a proto je zapotřebí další šíření nemoci bedlivě sledovat. Vzhledem k tomu, že jde o nový virus, může být imunita vůči němu velmi nízká, až nulová.

Podle BBC může být nový kmen chřipky aktuálně největší hrozbou po pandemii koronaviru, poslední pandemii chřipky svět zažil v roce 2009. Prasečí chřipka však nakonec neměla tak vysokou smrtnost, jak se vědci a lékaři původně obávali.

Důvodem byla podle odborníků alespoň částečná imunita díky různým kmenům chřipky, které už se dříve mezi lidmi šířily. Proti viru známému pod označením A/H1N1pdm0 se očkuje běžnou chřipkovou vakcínou.

Nový kmen chřipky se podle vědců tomu z roku 2009 velmi podobá. Zatím nepředstavuje velkou hrozbu, je však nutné ho sledovat, řekl BBC profesor Kin-Chow Chang, který spolu se svými kolegy nový kmen chřipky objevil.

Virus, který se může množit v buňkách lidských dýchacích cest, vědci nazvali G4 EA H1N1. Kin-Chow Chang a jeho tým už našli důkazy o šíření viru a přenosu na člověka na jatkách a chovech prasat v Číně.

„Právě teď jsme zaměstnáni koronavirem a je to tak správně. Neměli bychom však zapomínat i na jiná potenciálně nebezpečná onemocnění,“ sdělil BBC profesor Kin-Chow Chang z Nottinghamské univerzity ve Velké Británii. Navíc se zdá, že současná chřipková vakcína není proti novému kmeni účinná, je však důležitým základem, na kterém bude v případě potřeby nadále stavět.

Přestože není virus aktuální ohrožení, „neměli bychom ho ignorovat,“ uvádí vědci ve sborníku Národní akademie věd Spojených států amerických. Odborníci ve sborníku také uvádějí, že je potřeba co nejrychleji zavést potřebná opatření, aby bylo možné sledovat šíření viru mezi prasaty a zamezit přenosu na pracovníky.

Podle profesora Jamese Wooda, vedoucího pracovníka Ústavu veterinárního lékařství na Cambridgeské univerzitě, jde o „zdravou připomínku“, že neustále čelíme riziku vzniku nových patogenů a hospodářská zvířata, se kterými mají lidé častější kontakt než s divokými, mohou být zdrojem pandemických virů.

Studie však podle kritiků není až tolik vypovídající, a to kvůli malému vzorku z celkem až 500 milionů kusů čínských prasat. Podle bioložky Marthy Nelsonové z amerického Národního institutu pro zdraví jde o zajímavý nález, vzhledem k relativně malému vzorku je však obtížné určit, jak závažným problémem šíření viru je.

„Opravdu nemáme dobrý přehled o tom, jak intenzivně se onemocnění u prasat v Číně šíří,“ řekla magazínu Science. Nelsonová zdůraznila, že je potřeba odebrat více vzorků z různých částí země. „Chřipka nás může překvapit,“ řekla Nelsonová magazínu. „V současné době existuje riziko, že zanedbáme chřipku a další hrozby kvůli pandemii nemoci covid-19,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované