Hlavní obsah
Online

Donald Trump změnil názor. Vakcínu nepotřebujeme, virus zmizí i bez ní

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem podle statistiky Worldometers celosvětově překonal hranici čtyř milionů, zemřelo přes 275 000 lidí a téměř 1,4 milionu lidí se z nemoci dostalo. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Spojené státy vydaly v pátek nové pravidlo pro zpřísnění vízových pokynů pro čínské novináře jako odpověď na zacházení s americkými novináři v Číně. Nařízení, které vstoupí v platnost v pondělí, omezí víza pro čínské zpravodaje na 90 dnů s možností prodloužení. Tato víza platí obvykle na dobu neurčitou a není třeba je prodlužovat. Jeden z nejmenovaných úředníků pro Reuters uvedl, že nová pravidla umožní ministerstvu častěji posuzovat žádosti o víza čínských novinářů a pravděpodobně se sníží jejich celkový počet v USA.

- Donald Trump v pátek náhle obrátil a řekl, že vakcína není potřeba, aby virus zmizel. „Jen se spoléhám na to, co říkají lékaři,“ řekl Trump během tiskové konference. Tohle mu ale lékař Anthony Fauci neřekl. „Mám o vakcínách stejný pocit jako o testech: virus zmizí i bez vakcíny,“ řekl prezident. „Jednou odejde a my se s ním, doufám, dlouho nepotkáme. Na některé viry vakcínu také nikdo nikdy nenašel. A ony zmizely. A už se nikdy neobjevily. Zemřely jako všechno ostatní,“ překvapil dalšími výroky. Anthony Fauci však uvedl, že vakcínu potřebujeme a bez ní se svět do normálu nevrátí.

- Britský premiér Boris Johnson v neděli oznámí povinnou dvoutýdenní karanténu pro každého, kdo přicestuje do Británie. S odvoláním na vládní zdroje o tom informoval list The Times. Nařízení, o kterém na konci dubna spekulovala další britská média, se bude týkat jak cizinců, tak Britů.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • V Rusku už týden denně přibývá 10 tisíc nakažených

    V Rusku se nákaza koronavirem za posledních 24 hodin prokázala u dalších 10 817 lidí. Více než deset tisíc nově infikovaných za den tam tak místní úřady hlásí již týden. Celkový počet potvrzených případů od začátku pandemie se v zemi přiblížil k hranici dvou set tisíc.

    Co do počtu nakažených tato téměř 145milionová země před několika dny překonala Francii a Německo a je pátým nejhůře zasaženým státem na světě. Moskva však oproti Paříži a Berlínu stále hlásí mnohonásobně menší počet obětí pandemie. Za poslední den tam podle úřadů s Covidem-19 zemřelo 104 lidí, celkový počet zemřelých po nákaze koronavirem je 1 827.

  • V New Yorku i New Jersey dál ubývá hospitalizovaných

    Ve dvou amerických státech s největší koncentrací potvrzených případů Covidu-19 dále klesají počty pacientů hospitalizovaných kvůli nákaze koronavirem. Uvedli to dnes guvernéři New Yorku a New Jersey Andrew Cuomo a Phil Murphy. Oficiální bilance epidemie tam od pátku narostly o 226, respektive 166 úmrtí, lékaři také dále zkoumají záhadné záněty u místních dětí nakažených virem SARS-CoV-2.

  • Francie prodloužila nouzový stav do 10. července

    O prodloužení rozhodlo francouzské Národní shromáždění.

  • Newyorští zdravotníci poletí zdarma na dovolenou

    Zaměstnanci newyorské nemocnice Elmhurst budou moci zadarmo odletět na třídenní dovolenou do lokalit ve Spojených státech a do oblasti Karibiku. Čtyřem tisícům lékařů, zdravotních sester a asistentů to slíbila letecká společnost American Airlines a síť hotelů Hyatt Hotels. „Chceme tím vyjádřit vděk hrdinům této pandemie, zasahujícím v jedné z nejpostiženějších oblastí New Yorku,“ prohlásil šéf hotelového řetězce Mark Hoplamazian.

  • Francie má poprvé od března den s méně než 100 hlášenými oběťmi

    O 80 úmrtí v sobotu narostla oficiální francouzská bilance epidemie nemoci covid-19. Z údajů deníku Le Monde vyplývá, že mrtvých přibylo nejméně za skoro dva měsíce - přírůstek nižší než 100 obětí byl naposledy hlášen v předposledním týdnu v březnu. Pokračuje také pokles u statistiky vytíženosti jednotek intenzivní péče i celkového počtu pacientů s nemocí z koronaviru.

  • Počet mrtvých za den po nákaze koronavirem v Itálii klesl na 194

    V Itálii zemřelo za poslední den 194 lidí nakažených koronavirem. Je to méně než o den dříve, kdy úřady ohlásily 243 nových obětí. Celkem v zemi zemřelo 30 395 lidí s nemocí covid-19, uvedla agentura Reuters. Itálie se v pátek stala třetí zemí, kde počet mrtvých přesáhl 30 tisíc.

  • Mexiko překročilo hranici 30 tisíc nemocných

    Nemoci v zemi podlehlo již 3 160 lidí.

  • Kolumbie hlásí více než 10 tisíc nakažených

    V jihoamerické Kolumbii překročil počet nakažených koronavirem hranici deseti tisíc. Nemoci v zemi podle ministerstva zdravotnictví podlehlo 428 lidí.

  • V Británii podlehlo koronaviru dalších 346 lidí

    Po čtyřech dnech s více než pěti sty hlášenými případy v sobotu opět poklesla bilance nových úmrtí s koronavirem v Británii, když vláda informovala o 346 zemřelých nahlášených za dvacetičtyřhodinový úsek. Souhrnná oficiální bilance, která je platná k pátečnímu podvečeru, narostla na 31 587 mrtvých a zůstává nejvyšší v Evropě. Aktuální údaj oznámil ministr dopravy Grant Shapps, který tentokrát vedl pravidelnou tiskovou konferenci britské vlády.

  • Vědci v Hongkongu vidí naději na léčbu covid-19 ve směsi tří léků

    Pacienti s mírným průběhem nemoci covid-19 způsobené koronavirem se zřejmě uzdraví rychleji, pokud je jim poté, co se u nich objeví příznaky, podán koktejl tří léků. Vyplývá to ze studie hongkongských vědců, o které informoval lékařský list The Lancet. Na studii pracovali výzkumníci z šesti nemocnic v Hongkongu a místní univerzity. Třemi testovanými přípravky jsou lopinavir-ritonavir, ribavirin a interferon beta-1b.

  • Americká armáda pracuje na vývoji nositelného detektoru symptomů

    Armáda Spojených států chce společně s technologickými firmami vyvinout nositelné senzory, které by detekovaly prvotní příznaky nemoci covid-19. Podle CNN by mělo jít o přístroj nositelný na těle pravděpodobně v podobě náramku, na tričku nebo pásku. Cílem je vyvinout detektor, který odhalí zvýšenou teplotu, respirační obtíže i přítomnost protilátek.

  • Brazílie hlásí rekordní počet úmrtí pacientů s covid-19

    Brazílie za uplynulý den registrovala rekordní počet úmrtí pacientů s koronavirem, zemřelo 751 lidí. Nákaza se podobně jako ve středu nově potvrdila u více než 10 tisíc lidí. Potvrzených případů infekce je v bezmála 210milionové zemi celkem 145 328, z čehož 9 897 lidí zemřelo, informovala s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters.

    V Latinské Americe je Brazílie co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí, celosvětově je na základě infikovaných na osmém místě, vyplývá ze statistiky specializovaného serveru Worldometers.

  • Floridští středoškoláci si své diplomy převezmou na závodní dráze

    Studenty posledních ročníků dvou floridských středních škol čeká neobvyklé zakončení jejich studia. Místo klasického ceremoniálu, při kterém - oblečeni ve studentských čepicích a taláru - dostávají diplom na pódiu, je čeká projížďka na závodní dráze Daytona International Speedway. Maturující studenti si diplomy převezmou za cílovou rovinkou z okýnek vlastních aut, ve kterých se projedou společně se svými rodinami. Všechny na závěr čeká i tradiční odhození čepic.

  • Írán eviduje dalších 1522 nakažených koronavirem a 48 mrtvých

    V Íránu se za uplynulých 24 hodin potvrdilo dalších 1522 případů nákazy koronavirem a 48 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo. Dohromady tak islámská republika, která je koronavirem nejzasaženějším státem Blízkého východu, evidovala už 106 220 nakažených a 6 589 mrtvých. Zotavilo se a opustilo nemocnice 85 064 lidí. S odvoláním na sobotní sdělení mluvčího íránského ministerstva zdravotnictví Kijánúše Džahánpúra o tom informovala agentura AFP. Ve všech provinciích kromě jihozápadního Chúzestánu podle Džahánpúra počty nových případů klesají.

  • Jihokorejský Soul kvůli koronaviru uzavřel na 2100 nočních klubů

    Jihokorejské hlavní město Soul nechalo uzavřít přes 2100 nočních klubů, barů a diskoték poté, co se nákaza koronavirem potvrdila u desítek lidí, kteří minulý víkend po rozvolnění protikoronavirových opatření tato zařízení navštívili. Opatření má platit, dokud úřady nerozhodnou, že se riziko nakažení ve zmíněných podnicích významně snížilo.

  • USA zablokovaly rezoluci RB OSN o klidu zbraní, zmiňovala WHO

    Spojené státy zablokovaly hlasování o rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která volá po celosvětovém klidu zbraní po dobu trvání pandemie covid-19. Zástupci administrativy prezidenta Donalda Trumpa totiž nesouhlasili s tím, že text zmiňoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), kterou americká vláda několik týdnů kritizuje, a v půlce dubna oznámila, že pozastaví její financování. Informaci přinesl list The Guardian.

    Text rezoluce měl být vyjádřením celosvětové podpory pro březnovou výzvu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese k celosvětovému příměří v rámci boje proti šíření koronaviru. Na podobě textu dokumentu se státy v RB OSN nemohly shodnout šest týdnů, přičemž největší překážkou byl právě postoj USA, které v něm nechtěly zmínku o WHO. Čína naopak na uvedení WHO v rezoluci trvala. Podle diplomatů obě velmoci hrozily, že by kvůli zahrnutí či nezahrnutí WHO v textu rezoluci vetovaly.

  • CNN: Wu-chan dává tušit, že uvolněním opatření krize neskončí

    Lidé po celém světě čekají, až jejich vlády oznámí, že se podařilo zastavit šíření koronaviru a že se mohou navrátit k běžnému životu. Ale čínské město Wu-chan je důkazem, že normální stav může být stále ještě daleko. O současné situaci ve velkoměstě, jež bylo prvním ohniskem pandemie, píše zpravodajský server CNN.

    Wuchanské úřady povolily obyvatelům vycestovat 8. dubna a tím oficiálně ukončily 76denní karanténu, jež byla uvalená na celé město. Obyvatelé a místní podniky však záhy zjistili, že úplné otevření města bude trvat ještě bolestně dlouho.

  • Reuters: Při protestu v západním Afghánistánu zahynulo sedm lidí

    Sedm lidí dnes zahynulo a dalších 14 bylo zraněno při protestu v západoafghánské provincii Ghór. Demonstranti se bouřili proti podle nich nespravedlivému rozdělování potravinové pomoci v době pandemie covid-19. S odvoláním na tamního zákonodárce o tom dnes informovala agentura Reuters. Nákaza koronavirem se dosud v Afghánistánu potvrdila u 4033 lidí, z nichž 115 zemřelo.

    Policie zahájila palbu poté, co asi 300 demonstrantů začalo házet kameny a střílet, uvedl mluvčí provinčního guvernéra. Podle něj zemřeli dva lidé a pět včetně policistů bylo zraněno. Nespravedlivé rozdělování pomoci přitom odmítl.

  • Trump opět obrátil. Virus podle něj odejde i bez vakcíny

    Donald Trump byl do výzkumu vakcíny ještě minulý týden vášnivý. V pátek ale náhle obrátil a řekl, že vakcína není potřeba, aby virus zmizel. „Jen se spoléhám na to, co říkají lékaři,“ řekl Trump během tiskové konference. Tohle mu ale lékař Anthony Fauci neřekl.

    „Mám o vakcínách stejný pocit jako o testech: virus zmizí i bez vakcíny,“ řekl prezident. „Jednou odejde a my se s ním, doufám, dlouho nepotkáme. Na některé viry vakcínu taky nikdo nikdy nenašel. A ony zmizely. A už se nikdy neobjevily. Zemřely jako všechno ostatní,“ překvapil dalšími výroky. Anthony Fauci však uvedl, že vakcínu potřebujeme a bez ní se svět do normálu nevrátí.

  • Bělorusko významný den oslavilo přehlídkami za přítomnosti davů lidí

    Tisíce lidí, včetně veteránů z druhé světové války, se navzdory pandemii zúčastnily vojenské přehlídky běloruského dne vítězství. Snímky z přehlídky ukazují davy sledující přehlídky, na které byl hrdý i vůdce země Alexander Lukašenko. Ten se chlubil uspořádáním jediného průvodu v bývalém Sovětském svazu.

    „V tomto šíleném dezorientovaném světě se najdou lidé, kteří nás odsoudí za uskutečnění tohoto posvátného činu,“ řekl Lukašenko vzdorovitě. „Nedělejte ukvapené závěry a neodsuzujte nás, potomky běloruského vítězství.“

Reklama

Hlavní zprávy