Hlavní obsah

Chrudim se snaží odblokovat pozemky pro bytovou výstavbu na Skřivánku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrudim se snaží odblokovat pozemky pro bytovou výstavbu v lokalitě Skřivánek. Spor o spoluvlastnictví jedné parcely by jinak musel řešit soud, který by ji úředně rozdělil.

Článek

Městu patří dvě třetiny sporného pozemku, neshoda s majitelem další třetiny, společností K2 Invest chrudimského developera Milana Kušty, již více než deset let brání zástavbě na širším území.

„Pan Kušta projevil dopisem vůli se domluvit. V tuto chvíli se ladí smlouva, abychom mu předložili finální verzi,“ řekl starosta František Pilný (ANO). Město se také kvůli budoucí zástavbě dohodlo s majitelkou jednoho pozemku na směně parcel v lokalitě a finančním dorovnání. Pruh území bude sloužit jako propojovací koridor pro pěší a cyklisty mezi ulicemi Bezručova a Škroupova.

Další majitelé pozemků na Skřivánku Jiří Wiesner a Hana Vybíralová na nich chtějí vybudovat rodinné domy. V blízkosti Škroupovy ulice by jich měly stát asi tři desítky.

Lokalita Skřivánek léta čeká na vyřešení dopravního napojení, neboť je z velké části omezena železniční tratí. Přístup k novým domům mohl být zajištěn ze Škroupovy ulice, dopravní zátěž by nebyla vysoká.

V rozsáhlé proluce za železničním nádražím mělo podle představ investorů vzniknout sídliště rodinných a bytových domů. Lidé ze sousední čtvrti však kritizovali mimo jiné fakt, že zástavba by znamenala další zátěž pro chrudimskou dopravu, protože k ní nevede žádná větší cesta. Investoři by ji museli společně vybudovat. Oponentům výstavby se podařilo dosáhnout i snížení výšky bytových domů. Pro zástavbu si radnice nechala zpracovat územní studii, kterou musí investor respektovat.

Reklama

Doporučované