Hlavní obsah

Chtěl srazit policistu kradeným autem, ale za vraždu trest nedostal

Případ pokusu přejet policistu dospěl k soudu: Policista útok přežil jen díky své bleskové reakci.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Vrchní soud v Praze potrestal pokus o přejetí policisty trestem ve výši čtyři a půl roku vězení. Pachateli přitom původně hrozilo dvakrát tolik.

Článek

Naprosto výjimečný zločin se stal za stejně výjimečných okolností. Předcházela mu totiž policejní honička za autem ukradeným v Rakousku.

Nyní už odsouzený dvacetiletý Litevec Vitalijus Červonikovas se nechal najmout na převoz kradeného auta značky BMW z Rakouska do Litvy. Soudu tvrdil, že byl k převozu donucen, tomu ale soudci neuvěřili.

Podobných kurýrů zadrží česká policie desítky ročně. Scénář bývá vždy podobný. Policejní hlídky namátkově kontrolují registrační značky aut. Vozy ukradené v Německu či Rakousku tamní policisté ihned zapisují do databází. Honička za takovým autem v České republice tak obvykle začíná už třeba dvě hodiny po krádeži. Někdy končí stíhání nehodou kradeného auta, někdy i policejní střelbou.

V tomto případě byl konec honičky jiný. Policisté se snažili auto zastavit v Pasekách nad Jizerou na Semilsku, kudy chtěl Červonikovas projet do Polska.

„Uviděl jsem, že přede mnou stojí policista se zbraní namířenou na mě. Lekl jsem se, chtěl jsem brzdit, ale spletl jsem si pedály. Pak jsem viděl, že jedu rychleji a rychleji a pochopil jsem, že už nezastavím,“ pokoušel se Červonikovas přesvědčit Krajský soud v Hradci Králové, který věc řešil loni v září, že šlo omyl.

Soud mu tehdy neuvěřil. Za pokus o vraždu mu vyměřil desetiletý trest vězení. Červonikovas se ale odvolal, proto nyní musel věc řešit Vrchní soud v Praze.

„Nepodařilo se prokázat, že by jednal s jakýmkoliv úmyslem. Neměl ani přímý úmysl k vraždě, a nebyl tam ani nepřímý úmysl. Kdyby chtěl skutečně spáchat vraždu, tak by podle mě na policistu najížděl dále,“ hájil svého klienta před Vrchním soudem jeho advokát Jiří Duchoň. Ten navrhoval dokonce osvobození obžalovaného.

Kradené auto se přitom na policistu řítilo rychlostí přes osmdesát kilometrů v hodině. Policista útok přežil jen díky své bleskové reakci. Stačil těsně před autem uskočit.

Vrchní soud v Praze dal nakonec Červonikovasovi částečně za pravdu. Na základě výpovědí zasahujících policistů dospěl k závěru, že obžalovaný sice na policistu opravdu najížděl, ale nechtěl ho zabít. Proto Červonikovase nepotrestal za pokus o vraždu, ale jen za násilí proti úřední osobě.

Místo původního desetiletého trestu mu tak uložil pouhé čtyři roky a šest měsíců vězení.

Obžalovaného přitom čeká další soud v Rakousku, kde má být potrestán za podíl na krádeži auta, se kterým přes Českou republiku ujížděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované