Hlavní obsah

Chybí vám Egypt? Postavte si Velkou pyramidu na zahradě

Jet za pyramidami se ještě nedá. V Rusku si postavili repliku na vesnici.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

I když jsou už mnohé dovolenkové destinace Čechům přístupné, některé stále musí oželet – třeba Egypt. Manželský pár v Rusku ale dokázal, že láska k pyramidám může i tu největší z nich přinést třeba domů na zahradu.

Článek

Až 120 miliard korun. Tolik by dnes podle odhadů stálo postavit Velkou pyramidu v Gíze, známou také jako Cheopsovu. Dva tisíce dělníků by na ní i s těžkou technikou, jeřáby a vrtulníky pracovaly pět let, uvedl dříve magazín Live Science.

Co by dnes stálo postavit originál.

Místo čediče Rusové použili beton

Manželský pár v Rusku to přitom na zahradě za vlastním domem zvládl za rok. V malé vesničce Istinka asi 12 kilometrů od Petrohradu začali manželé na zmenšené replice pracovat loni v červnu – po dvou letech výletů do Egypta a vytváření návrhů. Až na drobné úpravy interiéru už mají hotovo. Oproti egyptskému originálu z čediče je jejich ruská verze z betonových bloků, na zachování proporcí si ale dali záležet.

„Samozřejmě jsme použili jiné bloky, ale pořád jde o monolit. V propočtech jsme byli podle nároků v kamenictví velmi pečliví, abychom se i takto neobvykle co nejvíce přiblížili originálu,“ vysvětluje pro agenturu AP vlastník pyramidy Andrej Vakrušev.

Kdy manželé začali a co použili za materiál?

Devět metrů nad zem, devět pod ní

Velká pyramida v Rusku je 19krát menší než originál. I tak ale váží 400 tun, nad zemí ční do výšky devíti metrů a tolik prý je i pod zemí. Skrývá dokonce i repliku sarkofágu, která je už ale ve skutečné velikosti. Manželé plánují venku přistavět i chrám.

„Můžete mít třeba nějaký problém, co vás trápí, máte kvůli němu starosti a chcete se na něj soustředit, přemýšlet o něm. Tady si můžete v klidu posedět a vyřešit ho,“ popisuje, jaký význam pro ni pyramida má, jedna z návštěvnic Elena Belyaeva.

Rozměry ruské verze.

Vychází levněji Rusko, nebo Egypt?

V ruské replice Velké pyramidy v Gíze se podle manželů třeba dobře medituje. Za vstup nicméně vybírají 3500 rublů, v přepočtu tedy skoro 1200 korun. Pro Čechy jsou teď sice Rusko i Egypt podle vládního semaforu pro cestování nepřístupné, až se ale státy otevřou, výhodnější je určitě originál Cheopsovy pyramidy v Egyptě. Dohromady i se vstupem do samotného areálu vychází lístky asi na 800 korun.

Co, kde a kolik stojí?

Reklama

Doporučované