Hlavní obsah

CIA poprvé v historii vedou ženy, tvoří již také téměř polovinu zaměstnanců

Tři hlavní orgány CIA poprvé v historii vedou ženy.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Tři hlavní orgány americké zpravodajské služby CIA poprvé v historii vedou ženy. Z celkového počtu zaměstnanců pak ženy tvoří zhruba polovinu.

Článek

Ředitelka CIA Gina Haspelová jmenovala Cynthii Rappovou ředitelkou analytiků. Tímto krokem se tak do vedení tří klíčových orgánů americké zpravodajské služby dostaly ženy.

Současnou ředitelku Haspelovou jmenoval loni prezident Donald Trump. Ta posléze jmenovala Elizabeth Kimberovou jako šéfku operací. Další z klíčových orgánů CIA, Ředitelství pro vědu a výzkum, zase dlouhodobě vede Dawn Meyerriecksová.

Tato skupina žen je známá jako „sesterstvo“ a je prvním ženským vedením CIA v historii. Právě ony v minulosti přispěly například k dopadení teroristy Usámy bin Ládina.

Ještě před 23 lety přitom ve vedení americké zpravodajské služby nebyla žena žádná. Ačkoliv je tato organizace historicky spjatá spíše s muži, nyní tvoří ženy již téměř polovinu jejích zaměstnanců.

Ředitelka organizace Haspelová loni ve funkci nahradila současného ministra zahraničí Mika Pompea. Její loňské jmenování doprovázela kontroverze, jelikož byla spojená s tajným pracovištěm CIA v Thajsku, kde byli vězni mučeni, píše server The Independent. Vězni zde měli podstupovat mučení metodou waterboarding.

Reklama

Doporučované