Hlavní obsah

Čína chce vytvořit „supervojáky“, provádí testy, řekl šéf tajných služeb USA

Foto: Profimedia.cz

Čínská lidová osvobozenecká armáda. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle americké tajné služby chce Čína vytvořit biologicky „vylepšené“ vojáky. Peking se prý nezastaví před ničím.

Článek

Informaci přinesl John Ratcliffe, který je od května ředitelem amerických tajných služeb (National Inteligence).

Podrobnosti o biologických testech otiskly noviny The Wall Street Journal v editorialu, ve kterém Ratcliffe varoval před vlivem Číny. „Je to jasné, Peking se snaží vládnout Spojeným státům i zbytku planety ekonomicky, vojensky a technologicky,“ uvedl v textu. „Mnoho z hlavních čínských veřejných iniciativ a prominentních firem poskytuje Čínské komunistické straně pouhou kamufláž.“

Ratcliffe je přesvědčen, že Čína chce svého cíle dosáhnout za každou cenu.

Peking se nezastaví před ničím

„Informace amerických tajných služeb dokazují dokonce realizaci testů na členech armády. Doufají, že se jim podaří vytvořit biologicky silnější vojáky s lepšími schopnostmi,“ uvedl Ratcliffe podle britského serveru The Guardian. „Pokud jde o cestu za mocí, Peking se nezastaví před ničím,“ dodal.

Ratcliffe, který v minulosti strávil pět let na pozici kongresmana za stát Texas, sdělil, že tajné služby disponují finančními prostředky, díky nimž se mohou více soustředit právě na Čínu.

Mnoho analytiků a úředníků se specializuje na Rusko či boj s terorismem. „Dnes se ale musíme dívat zpříma na fakta, která leží před námi. Čína by měla být primárním zájmem. Nadále bychom se měli z bezpečnostního hlediska soustředit právě na ni.“

Ratcliffe jako ředitel tajných služeb setrvá do začátku mandátu nového amerického prezidenta Joea Bidena. Ten nominoval jeho nástupkyni Avril Hainesovou.

The Guardian připomíná nejslavnější zobrazení tématu v popkultuře. Myšlence geneticky upravených vojáků se věnuje například film Univerzální voják, ve kterém hrají Dolph Lundgren a Jean-Claude Van Damme. Vojáci se rychleji hojí a jsou silnější než běžní lidé. Příběh supersilného policisty, kterého vědci vytvořili z ostatků zabitého muže, vypráví například film Robocop.

Reklama

Doporučované