Hlavní obsah
Online

Petříček: Rakousko zavede od pátku kontroly na hranicích

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru informoval o tom, že Rakušané zavedou od půlnoci z pátku na soboty kontroly na hranicích a postupně omezí počet hraničních přechodů. Jinak zůstávají pravidla pro cestování do alpské země beze změn.

- Čína zaznamenala nejvíce případů nákazy covidem-19 od července loňského roku. Země ve čtvrtek ohlásila 63 nových případů nákazy v severní provincii Che-pej, kde leží také hlavní město Peking.

- Spojené státy za posledních 24 hodin zaznamenaly podle dat Univerzity Johnse Hopkinse dalších 3775 úmrtí ve spojitosti s nákazou covidem-19. Stalo se tak počtvrté od začátku pandemie, kdy denní počet obětí překonal hranici 3500. Celkem USA evidují 361 063 obětí.

  • V Brazílii počet úmrtí pacientů s koronavirem překročil 200 000

    V Brazílii, která má po Spojených státech druhý nejvyšší počet zemřelých pacientů s nemocí covid-19, překročilo celkové množství těchto úmrtí od začátku pandemie hranici 200 000. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo brazilské ministerstvo zdravotnictví. Ve zprávě ministerstva se v této souvislosti uvádí, že za uplynulých 24 hodin v Brazílii zemřelo dalších 1 524 lidí s koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc covid-19 způsobuje. Kromě toho přibylo i 87 843 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených se tak v zemi s 210 miliony obyvatel přehoupl přes 7,9 milionu, což je třetí nejvyšší počet po USA a Indii.

  • Britští pacienti jsou ve vakcínách vybíraví, tvrdí lékař

    Někteří pacienti v Británii odmítli očkování americko-německou vakcínou proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech s vysvětlením, že si počkají na „anglickou“ očkovací látku, tedy preparát, který vytvořila britská firma AstraZeneca s Oxfordskou univerzitou. Na Twitteru to napsal britský lékař a bývalý poslanec Paul Williams.

  • Španělsko zaznamenalo už přes dva miliony nakažených koronavirem

    Španělsko se stalo další evropskou zemí, kde počet potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 přesáhl dva miliony. Vyplývá to z čtvrtečních dat ministerstva zdravotnictví. Přes dva miliony nakažených v Evropě eviduje také Francie, Itálie či Británie.

    Španělsko, které má 47 milionů obyvatel, zaznamenalo od začátku pandemie 2 024 904 infikovaných koronavirem. Od úterka podle ministerstva přibylo 42 360 případů, ve středu statistika vzhledem k svátku Tří králů zveřejněna nebyla. Počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 nově vzrostl o 245 na celkových 51 675.

  • Restaurace a lyžařská střediska ve Francii v lednu neotevřou

    Lyžařská střediska ani kulturní a sportovní zařízení ve Francii neotevřou před koncem ledna. Restaurace a bary neotevřou dříve než v polovině února, uvedl na tiskové konferenci premiér Jean Castex. O dalším postupu francouzská vláda rozhodne 20. ledna. Premiér upozornil, že pokud to bude potřeba, vláda je připravena stávající protiepidemická opatření ještě zpřísnit. Celková situace by se podle Jeana Castexe mohla vrátit do normálu v létě.

  • Británie se připravuje na možný kolaps zdravotnictví v Londýně

    Británie se připravuje na možný kolaps zdravotnictví v Londýně, který by mohl nastat v důsledku šíření covidu-19. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock. Do stavu pohotovosti byla opět uvedena polní nemocnice státního systému NHS, která pacientům sloužila už na jaře. Polovina všech hospitalizovaných pacientů v Londýně má covid-19, v rámci celé Anglie je to třetina, informovala stanice BBC.

    „Samozřejmě se obávám tlaku na NHS,“ komentoval Hancock informace, že londýnské nemocnice ve státním zdravotnickém systému mohou do dvou týdnů pod náporem nových pacientů s covidem-19 zkolabovat. Hrozí, že některé kliniky v Anglii budou moci poskytovat péči pouze o nemocné s covidem-19 a budou nuceny omezit ostatní služby.

  • Vakcíny proti covidu-19 dorazí v lednu do JAR, v únoru do Keni

    Jihoafrická republika obdrží ještě v lednu první milion dávek vakcíny proti covidu-19 od indického výrobce Serum Institute of India (SII), dalších 500 000 dávek by mělo do JAR dorazit v únoru, oznámil ve čtvrtek v tiskovém prohlášení ministr zdravotnictví Zweli Mkhize. Keňa se dohodla s AstraZenecou, první část z 24 milionů dávek vakcíny do země dorazí v únoru. Maroko se na nákupu 65 milionů dávek dohodlo s čínským Sinopharmem a britskou AstraZenecou, napsala agentura AP. Termín dodání zatím není jasný.

  • Petříček: Rakušané zavedou od pátku kontroly na hranicích

    Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru informoval o tom, že Rakušané zavedou od půlnoci z pátku na soboty kontroly na hranicích a postupně omezí počet hraničních přechodů. Jinak zůstávají pravidla pro cestování do alpské země beze změn.

  • V anglickém domově důchodců zabil covid přes Vánoce půlku klientů

    V domově důchodců v anglickém hrabství Sussex zemřela s nemocí covid-19 přes Vánoce polovina klientů. Přeživší se obávají nové, nakažlivější mutace koronaviru, která se v oblasti objevila na konci minulého roku. Informoval o tom dnes deník The Guardian.

    Od 13. prosince zemřelo v domově ve vesnici Crowhurst na jihovýchodě Anglie 13 z celkového počtu 27 klientů. Někteří přímo na Štědrý den, uvedl správce zařízení Adam Hutchison. Koronavirem se nakazila i třetina personálu, z nějž jeden člověk skončil v nemocnici.

  • Záběry z čínského města Š'-ťia-čuang

    Čína zaznamenala nejvíce případů nákazy covidem-19 od července loňského roku. Země ve čtvrtek ohlásila 63 nových případů nákazy v severní provincii Che-pej, kde leží také hlavní město Peking. Čínské úřady přerušily silniční, železniční i letecké spojení s jedenáctimilionovou metropolí provincie Che-pej, kde se vyskytlo několik desítek případů nákazy koronavirem. Lidé nesmějí město Š'-ťia-čuang vůbec opouštět.

    Záběry z čínského města Š'-ťia-čuang.Video: AP

  • WHO doporučuje Evropě rozumnou pružnost při dávkování vakcíny

    Evropská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučila evropským zemím „bezpečné“ kompromisy při dávkování vakcíny proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech a časovou pružnost mezi oběma dávkami. Regionální šéf WHO Hans Kluge tak dnes komentoval skutečnost, že některé země včetně Británie chtějí nedostatku dodané vakcíny čelit prodloužením intervalu mezi první a druhou dávkou až na 12 týdnů nebo zvažují podávání menších dávek.

    Kluge zdůraznil, že je třeba najít rovnováhu mezi snahou využít co nejvíce omezené dodávky a snahou ochránit co nejvíce lidí. „Všichni jsme zaznamenali doporučení více zpružnit čas mezi první a druhou dávkou vakcíny oproti tomu, co původně předepsal výrobce. Je důležité, aby takové rozhodnutí představovalo bezpečný kompromis mezi nynější omezenou globální výrobní kapacitou a tlakem na vlády, aby ochránily co nejvíce lidí omezením zátěže, kterou bude pro zdravotní systémy představovat jakákoliv další vlna (nákazy),“ prohlásil dnes Kluge na tiskovém brífinku.

  • Čína hlásí desítky nových případů nákazy

    Čínské úřady přerušily silniční, železniční i letecké spojení s jedenáctimilionovou metropolí provincie Che-pej, kde se vyskytlo několik desítek případů nákazy koronavirem. Lidé nesmějí město Š'-ťia-čuang vůbec opouštět.

    Celkově Čína, která má téměř 1,4 miliardy obyvatel, zaznamenala za poslední den 63 nových nakažených s příznaky a 79 infikovaných bez příznaků nemoci covid-19. Ačkoli je toto číslo v porovnání s přírůstky v západních zemích velmi nízké, jedná se o největší čínský přírůstek za posledních pět měsíců, uvedla agentura AFP.

    Většina nových nákaz (51 lidí s příznaky a 69 asymptomatických) pochází právě ze severočínské provincie Che-pej, která sousedí s Pekingem, jenž má v příštím roce hostit zimní olympijské hry. Již ve středu byly uzavřeny dálnice směřující z Š'-ťia-čuangu, nyní nemohou lidé odcestovat ani vlakem či letadlem. Ve městě byla zahájena masivní testovací kampaň, školy jsou uzavřeny a shromažďování je zakázáno. Podobně přísná opatření platí pro některé čtvrti měst Ta-lien a Šen-jang v provincii Liao-ning.

  • Rušení letů společnosti Ryanair

    Irská letecká společnost Ryanair kvůli novým protikoronavirovým opatřením v Británii a v Irsku ve čtvrtek výrazně zhoršila výhled počtu přepravených cestujících na nejbližší měsíce. Největší nízkonákladový letecký dopravce v Evropě zároveň protiepidemická opatření vlád označil za drakonická a neúčinná, hospodaření podniku už to ale celkově neovlivní.

  • Británie se připravuje na možný kolaps zdravotnictví v Londýně

    Británie se připravuje na možný kolaps zdravotnictví v Londýně, který by nastal v důsledku šíření nemoci covid-19. Podle agentury Reuters to dnes uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock. Do stavu pohotovosti byla opět uvedena polní nemocnice státního zdravotnického systému NHS s názvem Nightingale (Slavík), která pacientům sloužila už na jaře.

    „Samozřejmě se obávám tlaku na NHS,“ komentoval Hancock informace, že londýnské nemocnice ve státním zdravotnickém systému mohou do dvou týdnů pod náporem nových pacientů s covidem-19 zkolabovat.

  • Více než polovina Španělů podporuje přijetí přísnějších opatření

    Téměř 60 procent obyvatel Španělska se domnívá, že by měla být přijata přísnější opatření kvůli šíření covidu-19 v zemi, ukázal průzkum agentury CIS. Zprávu přinesl deník El País.

  • Slovenská policie zintenzivnila kontroly koronavirových omezení

    Slovenská policie zintenzivnila kontroly dodržování restrikcí, které zavedly úřady v souvislosti se šířením koronaviru. Oznámil to dnes prozatímní policejní prezident Peter Kovařík. Za jednu z priorit označil i dohled na hranicích se sousedními zeměmi a mezi okresy, byť kontroly budou spíše namátkové. Za nedodržení nařízení hrozí viníkům pokuta. Omezení nadále platí i při cestách z Česka na Slovensko.

    Slovenská vláda ve snaze zpomalit šíření infekce omezila volný pohyb lidí, zákaz vycházení má ale 19 různých výjimek. Například do zaměstnání by ale měli jezdit jen ti zaměstnanci, kteří nemohou práci vykonávat z domova; prokázat by se měli příslušným potvrzením od zaměstnavatele.

  • Z Británie do Česka jen s testem ne starším než 72 hodin

    Ve čtvrtek se změnil evropský semafor. Mezi červené země se zařadilo Španělsko. Při návratu platí povinnost vyplnit příjezdový formulář a podrobit se PCR testu. Kanárské ostrovy zůstávají v oranžové kategorii. Výsledek testu předkládají cizinci, kteří v ČR pracují nebo studují, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

  • Evropská pobočka WHO vyzývá k přísnějším opatřením

    Důvodem je šíření nového kmenu covidu-19, který má původ na jihu Spojeného království, informuje agentura AFP.

  • V Rusku klesl přírůstek nových případů nákazy koronavirem

    Rusko dnes oznámilo 23 541 nových případů nákazy koronavirem a 506 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 24 217 případů a 445 úmrtí, uvedly tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb. Prudký přírůstek v podobě téměř 9000 nově potvrzených případů nákazy koronavirem naopak hlásí Ukrajina.

    V Rusku s přibližně 146 miliony obyvateli se od začátku pandemie nakazilo více než 3,3 milionu lidí, z nichž 60 457 zemřelo. Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde za uplynulý den přibylo 4871 nově potvrzených případů, a v Petrohradu s 3005 nově infikovanými, poznamenala agentura Interfax.

  • V Srbsku začalo očkování ruskou vakcínou Sputnik V

    Srbsko ve středu zahájilo očkování ruskou vakcínou Sputnik V, informovala místní média. Balkánská země již od prosince očkuje americko-německou vakcínou firem Pfizer a BioNTech a očekává se, že v nejbližších týdnech schválí i očkovací látku z Číny.

    Do konce týdne chtějí srbské úřady lidem podat 2 400 dávek ruské vakcíny. Agentura Tanjug s odvoláním na srbskou vládu uvedla, že do konce měsíce by do Srbska měly dorazit další dva miliony dávek. Mezi prvními očkovanými ruskou vakcínou byli proruští politici, předseda parlamentu Ivica Dačić a ministr vnitra Aleksandar Vulin.

  • Tokijská vláda ruší vystavování olympijské pochodně

    Vláda tokijské metropolitní oblasti zrušila plánované vystavování olympijské pochodně na různých místech japonské metropole, aby „omezila shlukování lidí a další šíření covidu-19“. V pátek začne v Tokiu a třech sousedních prefekturách platit kvůli zvýšenému počtu případů nákazy koronavirem stav nouze.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy