Hlavní obsah

Čína likviduje ujgurské hřbitovy. Za dva roky jich zmizela stovka

Foto: Twitter.com/KenRoth

Hřbitov Sulantim ve městě Hotan je jedním z mnoha, které čínský režim nechal odstranit.

Reklama

Čína v rámci převýchovy ujgurské menšiny ničí jejich tradiční hřbitovy. Za poslední dva roky jich zmizelo více než 100. Kritici to označují za širší, koordinovanou kampaň kontroly islámských přesvědčení. Informoval o tom web CNN.

Článek

Při několikaměsíčním zkoumání a analýze stovek satelitních snímků CNN identifikovala více než 100 hřbitovů, zničených za poslední dva roky. Toto tvrzení CNN dokládá desítkami oficiálních oznámení čínské vlády oznamujícími „relokaci“ hřbitovů. V jednom z nich se například uvádí, že je hřbitov ve městě Aksu nutné přemístit, „aby se vyhovělo požadavkům územního plánování a podpořila výstavba“.

O zničení ujgurských hřbitovů poprvé informovala tisková agentura AFP a analytická společnost Earthrise Alliance. Reportéři AFP několik lokací zničených hřbitovů dokonce navštívili a našli kosti, které vědci později označili za lidské ostatky.

Čína ale odmítá, že by s Ujgury špatně zacházela, dění v Sin-ťiangu označuje za své vnitřní záležitosti. O táborech, kde stovky tisíc až miliony Ujgurů zadržuje, hovoří jako o střediscích odborného vzdělávání, kam jsou lidé posíláni mimo jiné na politickou převýchovu v rámci boje proti extremistickým ideologiím.

Například hřbitov Sultanim podle aktivistů existoval v centru města Hotan více než 1000 let a byl jedním z nejvýznamnějších duchovních míst ve městě. Podle satelitních snímků byl v dubnu 2019 zcela zničen a jeho část přestavěna na parkoviště.

Ujgur Aziz Isa Elkun podle CNN utekl z regionu Sin-ťiang před téměř 30 lety. Hrobku svého otce, který zemřel v roce 2017, tak Elkun mohl vidět pouze v aplikaci Google Earth. Satelitní fotografii v aplikaci však aktualizovali a na hřbitově, který tam býval, nezbylo nic víc než prázdné pole.

Ideologická převýchova

Uniklé dokumenty čínské komunistické strany, které zveřejnil web New York Times, ukazují, že Čína zřídila především pro Ujgury tábory určené k ideologické indoktrinaci a převýchově. Peking, který je kvůli podezřením z provozování táborů často kritizován, oficiálně tvrdí, že zařízení jsou určena k dobrovolným pracovním školením.

Není to první důkaz koordinované kampaně proti Ujgurům. Podle CNN několik bývalých věznů uvedlo, že je v táborech mučili a donutili přislíbit věrnost čínské komunistické straně.

Od konce roku 2017 musejí Ujgurové také zvát do svých domovů úředníky, kterým poskytují informace o svých životech a politických názorech. Úředníci se naopak snaží hostitele politicky indoktrinovat. V rodinách podle Radio Free Asia (RFA) zůstávají až šest dnů.

Protičínské sankce

Evropský parlament (EP) takzvané tábory politické převýchovy v prosinci odsoudil a vyzval k jejich okamžitému uzavření. V rezoluci přijaté europoslanci mimo jiné apelovali na členské státy Evropské unie, aby v této souvislosti zvážily cílené protičínské sankce. EP také upozornil na možné zapojení nucené práce vězněných osob v dodavatelských řetězcích mezinárodních společností.

Stanovisko reaguje mimo jiné na zjištění, která na konci listopadu publikovalo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). Tábory podle nejnovějších důkazů mají strážní věže a jsou vybaveny kamerovými systémy, které mají zamezit útěkům. Ujguři a další menšiny jsou v zařízeních hodnoceni mimo jiné na základě toho, jak ovládají mandarínštinu, dominantní verzi čínštiny, nebo zda dodržují přísná pravidla týkající se všedního života. Bodový systém se vztahuje i na zvládání „ideologické přeměny”.

Reklama

Doporučované