Hlavní obsah

Čína propustila zaměstnance britského konzulátu, úřady tvrdí, že se přiznal

Propuštěný pracovník britského konzulátu se podle Číny přiznal.

Reklama

Čínské úřady v sobotu propustily zaměstnance britského konzulátu v Hongkongu Simona Chenga, který byl zadržen kvůli údajnému zapojení do prostituce. S odkazem na čínskou policii o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Zaměstnanec britského konzulátu Simon Cheng byl pohřešován od 8. srpna, kdy byl na služební cestě do města Šen-Žen, které je 25 kilometrů od Hongkongu. Právě tam umístila Čína svoji armádu pro případ, že by bylo potřeba potlačit násilí protestujících v Hongkongu.

Čínské ministerstvo zahraničí podle BBC potvrdilo, že Chenga čínská strana na 15 dní zadržela. Důvodem bylo údajné zapojení do prostituce. Podle úřadů se ke své „nezákonné činnosti” přiznal.

Velká Británie v případu vyjádřila silné znepokojení. Chang na svém Facebooku poděkoval za podporu, post ale později smazal. Nyní je podle informací jeho rodiny zpět v Hongkongu.

V Hongkongu také už třetí měsíc pokračují prodemokratické demonstrace, tisíce lidí vyšly do ulic i v sobotu.

Organizátoři protestů vyzvali také k přetížení dopravy na letiště, které se stalo dějištěm masových protestů minulý týden a kde byly kvůli střetům s policií jakékoliv další protesty zakázány.

„Jeďte na letiště různými prostředky, vlakem, letištními autobusy, taxíky, na kolech i v soukromých vozidlech,“ psali organizátoři v online výzvě. Podle agentury Reuters je ale osobní i hromadná doprava vedoucí na letiště v provozu jako vždy.

Kvůli plánovaným pochodům dnes hongkongský železniční dopravce uzavřel čtyři stanice v hustě obydlené oblasti, do ulic i přesto vyšly tisíce lidí. Někteří z nich se v poklidném protestu posadili na zem u vchodu do jedné ze stanic, aby zaměstnancům dopravce zabránili zavřít brány.

Další požadují odstranění „chytrých“ sloupů pouličního osvětlení kvůli možným sledovacím systémům, napsala agentura AP. Protestující se obávají, že do nich čínské úřady nainstalovaly kamery s vysokým rozlišením, které jim s pomocí softwaru umožní rozpoznávání obličejů. Podobné systémy umožní policii určit identitu osob i v mnohatisícovém davu.

Reklama

Doporučované