Hlavní obsah

Čína úspěšně chrání svůj národní poklad. Už nespadá do kategorie „ohrožený“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Na území Číny se podle tamních úřadů vyskytují ve volné přírodě téměř dva tisíce pand velkých. Země o jejich ochranu usiluje několik desítek let.

Článek

Panda velká již nespadá do kategorie ohroženého druhu zvířat. Nově se přesouvá do kategorie „zranitelný“ druh. Stalo se tak poté, co se pand velkých ve volné přírodě vyskytuje přes 1 800.

Podle expertů medvědovitých šelem přibývá díky úspěšnému programu ochrany jejich přirozeného obydlí a vytváření bambusových lesů, které tvoří 99 % jejich stravy. Přesun pandy z kategorie ohrožených „odráží lepší životní podmínky a snahu Číny zachovat jejich přirozená obydlí“, uvedl vedoucí odboru ochrany přírody a ekologie z čínského ministerstva ekologie a životního prostředí Cui Shuhong.

Pro Číňany je panda velká národním pokladem. Od 50. let 20. století ji dokonce Peking využíval jako diplomatický nástroj a vybraným státům ji daroval. V roce 1972 například Spojeným státům americkým, Japonsku nebo Velké Británii, o rok později pak Francii.

Od roku 1984 Čína změnila strategii a poskytuje pandu zemím v rámci desetileté půjčky za roční poplatek milion dolarů. Každá panda narozená v zahraničí navíc zůstává stále vlastnictvím Číny, píše britská BBC.

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), který pandu velkou také od 80. let evidoval jako ohrožený druh, ji přesunul do kategorie „zranitelný“ již v roce 2016.

Reklama

Doporučované