Hlavní obsah

Nizozemsko pokus o vraždu novináře šokoval. Může souviset s drogovou kauzou

Foto: Profimedia.cz

Peter R. de Vries.

Reklama

Peter de Vries, postřelený nizozemský kriminální novinář, bojuje v nemocnici o život. V zemi platí za celebritu – jako investigativec vyšetřoval nespočet velkých případů. Pokus o jeho vraždu proto Nizozemskem i jeho kolegy otřásl.

Článek

„Velmi mě to šokovalo. Pokusit se zastřelit novináře na ulici v centru Amsterdamu mezi lidmi, to je neskutečné, je to opravdu velký šok,“ řekl Seznam Zprávám na úvod telefonátu nizozemský novinář Laurens Boven.

Pokus o vraždu známého reportéra nicméně šokoval celé Nizozemsko. O to víc, že k útoku došlo v Amsterdamu – „nejliberálnějším městě světa“. Podobné incidenty se v této zemi Beneluxu moc často nedějí, ten úterní se proto dostal do středu politických i mediálních debat.

Nizozemský premiér se koneckonců často prohání po Haagu bez ochranky. A nizozemská vězení se zavírají, protože země nemá dostatek zločinců, jimiž by je naplnila, píše server Politico. Policisté několik hodin po střelbě zatkli tři osoby – pětatřicetiletého polského občana a jednadvacetiletého Nizozemce žijícího v Rotterdamu. Osmnáctiletý muž, jehož zatkli v Amsterdamu, má být propuštěn.

Tvář nizozemské kriminální žurnalistiky

„Jednou jsme se pracovně setkali, de Vries má velmi silnou osobnost. Je to novinář profesionál. Nicméně on představuje víc než jen to – někdy funguje i jako soukromý detektiv, řeší vlastní případy, dělá vlastní vyšetřování. A v mnoha případech se díky jeho snaze podařilo dojít k průlomu,“ vysvětlil Boven.

De Vries například pomohl jednomu odsouzenému vrahovi dostat se na svobodu. Novinář totiž v jeho vinu nevěřil, což následně soudu i dokázal. Podle Bovena šlo o jedno z největších pochybení nizozemské policie za posledních 25 let.

Foto: Profimedia.cz

Chvíli po útoku.

„Novináři zabývající se zločinem obvykle o takových činech jen reportují. Někdy funguje jako soukromé očko, jindy je velmi blízko obětem a působí jako jejich důvěrný poradce. V Nizozemsku je velmi oblíbený,“ podotkl novinář Boven.

List De Volkskrant přišel s výpověďmi de Vriesových kolegů, kriminálních novinářů. Jan Meeus z NRC postřeleného novináře označil za tvář nizozemské kriminální žurnalistiky. „Kriminální žurnalistika mě opravdu baví. Když ale vidíte Petera R. de Vriese ležet na zádech na ulici, když vidíte jiné kolegy, kteří jsou pod policejní ochranou, nabízí se otázka: Stojí to za to? Opravdu chci tohle dělat?“ ptá se Meeus.

Zároveň uvedl, že není dosud jasné, zda má útok na kolegu souvislost s jeho novinářskou prací, nebo spíše s jeho působením na poli boje proti zločinu. Sedí přece jen na více židlích. Převzetím role poradce začal být zranitelný. „Stal se z něj zástupce určitých skupin, ocitl se proto jen na jedné straně dialogu,“ dodal novinář Meeus.

Drogový stát

De Vries čelil kvůli svému zapojení do kriminálního vyšetřování už v minulosti výhrůžkám. Kvůli nim se dostal i pod ochranu policie, která mu před dvěma lety sdělila, že chce jeho hlavu nejhledanější nizozemský zločinec Ridouan Taghi. Ten je středobodem kauzy Marengo s předními členy Mocro Mafie, jež vládne drogovému podsvětí. De Vries působí jako poradce korunního svědka Nabila B.

„Úroveň takového násilí, původ takového zločinu – vymyká se to kontrole. Nejde to nevnímat bez spojitosti s vraždou právníka Derka Wiersuma. Je to poměrně novinka, že násilnosti a vraždy cílí na lidi, kteří nejsou do kauzy přímo zapojeni. Tedy na právní zástupce, rodinné příslušníky nebo možná i novináře napojené na svědky,“ dodal Laurens Boven.

Souvislost pokusu o vraždu de Vriese se sledovanou kauzou ale zatím není definitivně potvrzená. Je ovšem jisté, že Nizozemsko sleduje nárůst kriminality spojené s drogami. Zatímco země zaujala směrem k návykovým látkám, tedy především marihuaně, tolerantní a uvolněný postoj, zamotalo se Nizozemsko do sítí drogové mafie.

Foto: Profimedia.cz

Místo činu zaplavily květiny.

Formálně je zakázaná, úřady i přesto tolerují prodej a konzumaci marihuany, což dosvědčuje i existence slavných „coffee shopů“ v Amsterdamu. Místa, kde se prodává více než jen káva, v posledních letech podle Politica obsadili členové drogových gangů.

V zemi s největším přístavem Evropy vykvetl také obchod s kokainem, extází a dalšími drogami a třeba v jejím hlavním městě vyrostly nové bary a další podniky – na praní špinavých peněz.

„Rozhodně neseme znaky drogového státu,“ uvedl Jan Struijs, předseda Nizozemské policejní unie, pro BBC. A zatímco turisté přijíždějí do Amsterdamu s vidinou uvolněné atmosféry a nekonečných cyklostezek, především v metropoli, ale nejen tam si členové gangů vyměňují výhrůžky v podobě ručních granátů na veřejných místech v okolí jejich domova či práce.

Reklama

Související témata:

Doporučované