Hlavní obsah

Čína vypadla z amerického klubu měnových manipulátorů

USA už nepovažuje Čínu za zemi, která manipuluje svou měnu.

Reklama

Spojené státy škrtly Čínu z černé listiny a už ji nepovažují za zemi, jež uměle podhodnocuje kurz své měny k dolaru. Americké ministerstvo financí tak zrušilo rozhodnutí z loňského srpna, ve kterém poprvé od roku 1994 nějakou zemi za měnového manipulátora označilo.

Článek

Jen den před chystaným podepsáním první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou učinil Washington vstřícný krok a sňal z Pekingu obvinění z měnových manipulací. USA se ke kroku označit Čínu jako měnového manipulátora odhodlaly až v loňském roce. Bylo to poprvé od roku 1994.

Ministerstvo ve své nejnovější zprávě uvedlo, že v rámci první fáze obchodní dohody, která by měla být podepsaná během zítřka a jež by měla ukončit 18 měsíců trvající celní přestřelku, Čína přijala „vynutitelné závazky, že se zdrží konkurenční devalvace“, a slíbila zveřejňovat příslušné údaje o směnných kurzech a vnější bilanci.

Agentura Reuters v reakci na to napsala, že fakt, že Spojené státy označily Čínu za měnového manipulátora, zemi nijak negativně neovlivnil.

Země nadále zůstává na seznamu zemí, kterým je třeba věnovat větší pozornost a kontrolu kvůli jejich měnovým praktikám. Na tomto seznamu zůstalo také dalších osm států – Německo, Irsko, Itálie, Japonsko, Malajsie, Singapur, Jižní Korea a Vietnam. Další zemí, která přibyla na „černou listinu“, je Švýcarsko. Tam se Washingtonu nelíbí výrazně záporný úrok. Obavy má však také v případě Německa, které je čtvrtou největší ekonomikou světa a má stále největší přebytek bilance běžného účtu na světě a přitom sklouzává do recese.

Americké ekonomy a politiky v čele s Donaldem Trumpem znepokojují závěry Mezinárodního měnového fondu, podle kterých je dolar nadhodnocen. Aktuálně totiž zůstává přibližně osm procent nad svým 20letým průměrem.

Reklama

Související témata:

Doporučované