Hlavní obsah

Čína vyslala k Měsíci novou družici. Chce jako první zkoumat jeho odvrácenou stranu

Čína se chce stát prvním státem, jehož zařízení přistane na odvrácené straně Měsíce a prozkoumá ji.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Čína zahájila lunární misi Čchang’e 4, kterou chce posunout svůj vesmírný výzkum a zařadit se mezi vesmírné mocnosti. Zkoumat má geologické procesy na odvrácené straně Měsíce.

Článek

Jako komunikační linka mezi Zemí a plánovanou misí, jež má zkoumat odvrácenou stranu Měsíce, bude sloužit orbitální sonda, kterou v pondělí brzy ráno vypustila Čína. Oznámila to čínská oficiální tisková agentura Xinhua.

Plánovanou lunární misí se Čína chce stát prvním státem, jehož zařízení přistane na odvrácené straně Měsíce a prozkoumá ji. Odvrácená strana Měsíce ze zemského povrchu není vidět. Geologicky se značně liší od přivrácené strany, kterou prozkoumaly americké a ruské mise.

Podle čínského vesmírného úřadu družici vynesla na oběžnou dráhu raketa Long March-4C v 5:28 místního času (23:28 SELČ) z kosmodromu Si-čchang na jihozápadě země. „Satelit známý jako Queqiao nebo Magpie Bridge stane na oběžné dráze asi 455 000 km nad Zemí a bude zde pracovat jako první komunikační družice na světě,“ uvedl manažer projektu Čang Li-chua.

Čína by ráda dohnala Rusko a Spojené státy a do roku 2030 se stala vesmírnou mocností. Jako první stát chce zkoumat odvrácenou stranu Měsíce a v příštím roce podle agentury Reuters plánuje zahájit výstavbu vlastní obydlené vesmírné stanice.

Reklama

Doporučované