Hlavní obsah

Šéf Senátu Vystrčil na Tchaj-wan pojede. Chce vzít i Kuberovu ženu

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil s „česko-tchajwanským“ dortem.

Reklama

Výprava českého Senátu na Tchaj-wan se navzdory čínským výtkám nakonec uskuteční.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se rozhodl jet na oficiální návštěvu Tchaj-wanu. Cesta by se měla konat od 30. srpna do 5. září.

„Na Tchaj-wan pojedu a důvody jsou dva. Jsem přesvědčen, že je to správné z hlediska rozvoje naší země. Druhý důvod je vnitrostátní, do ČR se vrací základní střet mezi hodnotami, jako je svoboda, nezávislost a demokracie, a mezi něčím, co jsem nazval počítáním grošů,“ uvedl Vystrčil.

Mezi důvody, proč by se měla cesta uskutečnit, Vystrčil uvedl také tlak Číny na to, aby se mise neuskutečnila, i další čínské pokusy o zásahy do jeho činnosti. „Vyzývám k tomu, abychom přestali počítat groše, protože bychom mohli zjistit, že vůbec žádné nemáme,“ dodal Vystrčil.

Vystrčil při cestě počítá s podnikatelským doprovodem. Podle jeho informací mají firmy o cestu zájem. Za vhodné by považoval i to, aby se cesta uskutečnila vládním letadlem. Podle Vystrčila může být cesta na Tchaj-wan ekonomicky výhodná, protože země v Česku investuje a vytváří více pracovních míst než Čína.

Cestu na Tchaj-wan už oznámil i senátor a někdejší kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Zemi navštíví na konci října a naváže tak na Vystrčilovu návštěvu. Vystrčil by byl rád, kdyby s jeho delegací mohla odcestovat i manželka zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery.

Právě Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera cestu na Tchaj-wan v minulosti plánoval. Ohradila se proti ní ale Čína, která ho považuje za své území a návštěvy zahraničních státníků vnímá jako porušení politiky jedné Číny. Při lednovém setkání s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem dostal Kubera výhrůžný dopis, který prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy.

Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví. Okolnosti vzniku dopisu a jeho předání zůstávají nevyjasněné. Podle některých informací za dopisem stojí prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který to odmítá.

Na oznámení Vystrčilovy cesty kriticky reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Přirovnal ji k cestě do separatistické Doněcké lidové republiky. „Představme si situace: Předseda Senátu oficiálně navštíví Tchaj-wan. Předseda Senátu oficiálně navštíví Doněckou lidovou republiku. Z hlediska mezinárodního práva žádný rozdíl,“ uvedl na twitteru.

Reklama

Doporučované