Hlavní obsah

Čínská vakcína je nebezpečná, šířil vědec. Vláda ho přesvědčila o opaku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čínou opěvovaná vakcína Sinopharm má být „nejnebezpečnější na světě“. Teď už bývalý odborník šanghajského CDC před jejími vedlejšími účinky varoval na internetu. Dokud se jej na názor nezeptala skrze svá média komunistická strana.

Článek

30. prosince loňského roku čínská Národní správa léčivých přípravků oficiálně schválila pro všeobecné použití vakcínu vyvinutou společností China National Biotec Group (CNBG), dceřinou společností Sinopharmu. Šlo o první vakcínu, která v komunistické zemi od propuknutí pandemie ve Wu-chanu dostala zelenou. Státní firma tvrdila, že vykazuje účinnost 79,34 procenta.

Pozitivní nálada ohledně očkování panuje v zemi už od podzimu. Čína jako první rozjela vakcinaci veřejnosti, která se nesla v duchu osobní ochrany před virem šířícímu se na Západě. Už v říjnu čínská média informovala o aplikaci tehdy neschválené experimentální vakcíny od společnosti SinoVac, pro kterou lidé neváhali stát dlouhé fronty. Dvě injekce jejich přípravku stály v soukromé nemocnici Tchaj-che v čínském hlavním městě v přepočtu asi 7 tisíc korun. Tehdy sice ještě neprošla třetí fází, tedy závěrečnou klinickou studií, veřejnosti byla k dispozici podle zásady „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. „Více než vedlejších účinků se bojím nákazy ze zámoří,“ řekl tehdy čínský student Li Šu-žuej. „Zatím se u mě žádné problémy neobjevily.“

A nešlo jen o vakcínu SinoVacu. V září státní společnost Sinopharm odhalila, že se statisíce Číňanů iniciativně nechaly naočkovat experimentální vakcínou proti covidu v rámci akce na ochranu zdravotníků a úředníků v první linii cestujících do vysoce rizikových zemí.

O vedlejších účincích tak doposud v místních médiích žádné zásadní zprávy neproběhly. První negativní ohlasy vypustil až šanghajský odborník na vakcíny, Tchao Li-na. 43letý odborník doposud pracoval v Šanghajském centru pro kontrolu a prevenci nemocí (SCDC) od srpna roku 2000, kde byl zodpovědný za správu vakcín.

Podle hongkongského deníku Ming Pchao měl vědec na svém Weibo účtu sdílet rozsáhlou kritiku vedlejších účinků. Po přečtení celého seznamu se „zhluboka nadechl a dal se do počítání“. Skončil u čísla 73. Kromě běžných problémů, jako je citlivost v místě vpichu či bolesti hlavy, se ve sloupci „časté vedlejší příznaky“ vyskytly také vysoký tlak, ztráta zraku, ztráta chuti, opožděná menstruace nebo inkontinence.

Na základě prozkoumání všech bodů došel k závěru, že jde o „nejnebezpečnější vakcínu na světě“. Žádná jiná inaktivovaná vakcína dle něj nemá více typů nežádoucích účinků než právě ta od Sinopharmu. Dodal, že takový počet je u vakcíny „naprosto bezprecedentní“ a že lékaři seznam popisují jako „jedno velké zbavení se odpovědnosti“. V případě výskytu nežádoucích účinků totiž očkovaný nemá u společnosti nárok na odškodnění.

Varoval, že společnost Sinopharm tak bude vůči jakýmkoli obviněním naprosto imunní, a očekával by, že náhrady škod bude řešit provinční vláda. Její internetoví cenzoři zareagovali téměř okamžitě a příspěvek smazali. Tchaův účet nyní hlásí, že „obsah nelze zobrazit kvůli porušení předpisů“.

Jeho internetový příspěvek ale prolomil mlčení kolem negativních účinků čínské vakcíny. Tchaovi tak dala druhý pokus na vyjádření názoru čínská státní média. „Čínský expert Tchao Li-na objasnil, že čínské inaktivované vakcíny jsou bezpečné, a uvedl, že média jeho slova překroutila tak, aby byl v jejich článcích význam opačný,“ zachraňuje situaci čínský státní server Global Times.

O odborníkovi dále píší jako už o „bývalém zaměstnanci Centra prevence a kontroly nemocí v Šanghaji“. „Satiricky napsal, že uživatelská příručka má sloužit jako zbavení se odpovědnosti, a neúmyslně tak způsobil, že čínská vakcína je nejnebezpečnější na světě, a nepřátelské strany to tak mohou nyní použít jako nástroj pro zpochybnění její bezpečnosti,“ píše dál server a opírá se do textu článku na Voice of America.

Osobní vysvětlení podal Tchao pro Global Times ve čtvrtek. „Nikdy jsem neřekl, že jsou inaktivované vakcíny nebezpečné nebo neúčinné. Namísto toho jsem chtěl dát najevo, že vakcíny vyrobené v Číně jsou ve velké míře bezpečné, to aby se zamezilo obavám veřejnosti z očkování. Nikdy nemůžete klást příliš velký důraz na bezpečnost a účinnost. Pokusy o diskreditaci obrazu bezpečnosti čínských vakcín mě opravdu rozčilují,“ poznamenal Tchao. Jeho odbornost pak měla mediálně přebíraným zprávám jen poskytnout důvěryhodnost.

„V příspěvku jsem neřekl, že je čínská vakcína nebezpečná, protože vím, že většina z těch 73 nežádoucích účinků napsaných v uživatelské příručce k vakcíně Sinopharm vlastně neexistuje. Tento ironický způsob poukazování na bezpečnost a účinnost čínské vakcíny byl zkreslen zahraničními médii, “ řekl a dodal, že je navíc možné, že „příručku vytvořil nějaký nezodpovědný zaměstnanec, navíc nemusí jít o její konečnou verzi, Sinopharm ji může vylepšit“.

Reklama

Doporučované