Hlavní obsah

Čínské páry budou odteď moci mít až tři děti, namísto dvou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Čína se rozhodla odstoupit od politiky dvou dětí a místním párům odteď povolit až tři potomky. Jedná se o výraznou změnu, která má přispět ke zvýšení porodnosti. V zemi totiž podle aktuálních dat strmě klesá.

Článek

Už v květnu Čína oznámila, že plánuje zásadní politickou změnu, která místním obyvatelům umožní pořídit si tři děti. Od roku 2016 v zemi panovala politika dvou dětí, která vystřídala desetiletí trvající éru jednoho dítěte. Před pěti lety k tomuto kroku čínské úřady přistoupily s cílem zvýšit porodnost. Jejich plán se ovšem nenaplnil a k trvalému nárůstu porodů v zemi nedošlo.

Naopak nedávné údaje ze sčítání lidu odhalily, že v zemi dochází ke strmému poklesu porodnosti. Svůj podíl na tom mají nejen oficiální nařízení, ale také vysoké náklady na výchovu dětí, kterým čelí čínské páry žijící v městských oblastech.

Čína se tak nyní rozhodla na nepříznivou situaci reagovat a změnit politiku týkající se povoleného počtu potomků. Nejvyšší čínský zákonodárný orgán, kterým je Stálý výbor Národního lidového kongresu (NPC), dnes uzákonil nová pravidla a navýšil limit stanovující, kolik dětí si může čínský pár pořídit. Čínští obyvatelé tak odteď budou moct mít až tři děti. Oproti kontroverzní situaci, která v zemi panovala před rokem 2016, tak došlo k velmi výraznému posunu.

Toto rozhodnutí v pátek uzákonil čínský jednokomorový parlament spolu s dalšími nařízeními, která mají za cíl zvýšit porodnost a zlepšit podmínky pro výchovu dítěte. Informovala o tom agentura Xinhua. Čína tak zrušila takzvaný poplatek za sociální péči, pokutu, kterou páry musí platit, když si pořídí více dětí, než je povoleno. Další změny se týkaly povzbuzení místních vlád k nabídce rodičovské dovolené, zlepšení zaměstnaneckých práv žen nebo zkvalitnění systému dětské péče.

Očekávalo se, že Stálý výbor Národního lidového kongresu bude v pátek projednávat také detaily kontroverzního protisankčního zákona a jeho dopady pro Hongkong. Čína tento zákon schválila už v červnu, tento pátek měl být začleněn do ústav Hongkongu a Macaa. Hongkongská média ovšem informovala, že rozhodnutí v této věci bylo odloženo.

Reklama

Související témata:

Doporučované