Hlavní obsah

Čínský prezident navštívil Putina a dostal nejvyšší ruský řád za službu lidu

Vladimir Putin se setkal se Si Ťin-pchingemVideo: AP

 

Reklama

Oba státníci se tento týden setkají ještě jednou na summitu zemí G20, kde budou hovořit i s Donaldem Trumpem.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti dnešní návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga ocenil prohlubování obchodních vztahů obou zemí. Obchod mezi Ruskem a Čínou se za první čtyři měsíce letošního roku podle Putina zvýšil o 37 procent, uvedla agentura TASS. Oba prezidenti během návštěvy podepíší podle dřívějších informací čínského ministerstva zahraničí kontrakty v celkové výši 10 miliard dolarů (230 miliard korun).

Si Ťin-pching považuje vztahy mezi Moskvou a Pekingem za nejlepší fázi dosavadního rozvoje. „Jak zní rčení, že čím více lidí hodí dřevo do ohně, tím jasnější plameny budou," řekl čínský prezident.

Si Ťin-pching zároveň od Putina během ceremonie v Kremlu obdržel za „vynikající službu ruskému a čínskému lidu" nejvyšší ruské státní vyznamenání, Řád svatého apoštola Ondřeje.

„Tímto oceněním Rusko uznává váš mimořádný příspěvek k rozvoji všeobecného partnerství a strategické spolupráce mezi našimi zeměmi," řekl Putin. Dodal, že Si Ťin-pching vždy prosazoval spolupráci založenou na rovnosti, vzájemné důvěře, otevřenosti a respektu k zájmům obou států.

Rusko chce s Čínou vybudovat několik obchodních koridorů, při návštěvě se také oba státníci domluvili na spolupráci v oblasti školství nebo médií.

Tento týden se setkají ještě jednou na summitu zemí G20 - schůzka státníků poskytne také první příležitost k osobnímu jednání Vladimira Putina s prezidentem Donaldem Trumpem.

Reklama

Doporučované