Hlavní obsah

Čínští vědci chtěli mísit koronaviry: neškodné a infekční s nebezpečnými

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Rok a půl před prvními případy covidu-19 ve Wu-chanu plánovali čínští vědci „napustit“ netopýří jeskyně upravenými koronaviry, uvádí odtajněné dokumenty. Na kontroverzní výzkum žádali o grant ve výši 14 milionů dolarů.

Článek

Pouhých 18 měsíců před prvními případy nákazy covidem-19 výzkumníci z Wu-chanu předložili plány na uvolnění nanočástic obsahujících „nové chimérické spike proteiny“ netopýřích koronavirů schopných proniknout kůží zvířat do jeskyň v čínském Jün-nanu, uvádí dokumenty. Infikování netopýrů mělo způsobit, že nebudou schopni šířit choroby na člověka.

Mimo to výzkumníci plánovali vytvořit geneticky pozměněné chimérické viry schopné snadněji infikovat lidi. Na zrealizování projektu požádali americkou agenturu Defense Advanced Research Projects (DARP) o grant ve výši 14 milionů dolarů.

Dokumenty zveřejnil DRASTIC, vědecký tým zřízený v roce 2020 za účelem pátrání po původu pandemie. „Vzhledem k tomu, že dokumenty vyvolávají diskuze o plánovaném zavedení míst štěpení specifických pro člověka, je opodstatněné přezkoumání věrohodnosti umělé implementace širší vědeckou komunitou,“ uvedl v prohlášení DRASTIC. Návrh grantu také zahrnoval plány na smíchání vysoce rizikových přírodních kmenů koronavirů s infekčnějšími druhy. Agentura DARP projekt financovat odmítla.

Pravost dokumentů dle The Telegraphu potvrdili členové někdejší Trumpovy administrativy.

Při prvním genetickém sekvenování koronaviru si vědci lámali hlavu s rozklíčováním způsobu, jakým byl virus schopen přizpůsobit se specifikům člověka v místě štěpení na spike proteinu, což je důvod, proč je virus tak infekční.

Obavy z pokusů měli i samotní vědci

„Vzhledem k tomu, že dokumenty vyvolávají diskuze o plánovaném zavedení míst štěpení specifických pro člověka, je opodstatněné přezkoumání věrohodnosti umělé implementace širší vědeckou komunitou,“ uvedl v prohlášení DRASTIC.

Plány wuchanských vědců zahrnovaly také smíchání vysoce rizikových přírodních kmenů koronavirů s infekčnějšími, ale méně nebezpečnými druhy. V čele projektu stojí britský zoolog Peter Daszak z americké organizace EcoHealth Alliance, která na výzkumu netopýřích koronavirů úzce spolupracuje s Wuhan Institute of Virology (WIV). Dalšími členy týmu je například doktorka Š' Čeng-li, výzkumnice WIV přezdívaná „netopýří žena“ a američtí vědci z University of North Carolina a United States Geological Survey National Wildlife Health Center.

DARPA žádost o poskytnutí grantu nakonec odmítla. „Je zřejmé, že navrhovaný projekt vedený Peterem Daszakem mohl ohrozit místní komunity,“ uvedla agentura a varovala, že tým řádně neposoudil nebezpečí zesílení viru a přenos vzduchem. Z netopýřího očkovacího programu měl dle dokumentů obavy i samotný tým, který přislíbil „provádět osvětové akce tak, aby veřejnost pochopila, co děláme a proč to děláme, zejména kvůli místnímu zvyku netopýry konzumovat.“

Angus Dalgleish je profesor onkologie na University of London, který se snažil získat dokumenty dokazující, že WIV vykonával výzkum zisku funkce již roky před pandemií. Dle něj výzkumy pokračovaly i bez získání financí. „Zjevně šlo o výzkum zisku funkce, místa štěpení a vylepšení nových virů, aby se zvýšila infekčnost lidských buněk ve více než jedné buněčné linii,“ řekl.

Britský vedoucí projektu nyní mlčí

Peter Daszak, vedoucí projektu, mimo jiné stojí za dopisem publikovaným v The Lancet v minulém roce, kterým prakticky uzavřel vědeckou diskuzi o původu pandemie covidu-19. „Více než rok se opakovaně snažíme Peteru Daszakovi pokládat dotazy, ale nedostáváme odpovědi,“ uvedl Vikomt Ridley, spoluautor knihy o původu covidu-19, která by měla vyjít v listopadu.

„Nyní se ukazuje, že byl autorem této zásadní informace o práci s viry ve Wu-chanu, ale odmítl ji sdílet se světem. Jsem opravdu naštvaný. Peter Daszak a EcoHealth Alliance (EHA) navrhli injekci smrtících chimérických netopýřích koronavirů shromážděných Wuhanským institutem virologie do humanizovaných a ‚batifikovaných‘ myší a mnoho, mnohem více,“ řekl Ridley pro The Telegraph.

Výzkumník zabývající se covidem-19 ze Světové zdravotnické organizace (WHO), který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že je alarmující, že návrh grantu obsahuje plány na posílení smrtelného respiračního syndromu ze Středního východu (MERS). „Děsivé je, že vyráběli infekční chimérické viry MERS,“ řekl zdroj. „Tyto viry mají úmrtnost přes 30 procent, což je minimálně o řád smrtelnější než Sars-CoV-2. Pokud by jedna z jejich náhrad receptorů přiměla MERS šířit se podobně a zůstala by zachována její smrtnost, byla by tato pandemie téměř apokalyptická.“

EcoHealth Alliance a Wuhan Institute of Virology vyjádření médiím zatím neposkytly.

Reklama

Doporučované