Hlavní obsah

Církevní kauza má dohru. Kněze i biskupství začala vyšetřovat policie

Církevní kauza má dohru u policie.Video: Šarka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Petra Panská a Michal Štingl, kteří pomáhají obětem duchovních, podali trestní oznámení na kněze římskokatolické církve, který se měl dopouštět sexuálního zneužívání. Trestní oznámení podali i na českobudějovické biskupství, které podle nich mělo tyto případy zatajovat. A také na neznámého pachatele. Případem se už zabývá policie.

Článek

Policie začala vyšetřovat případ sexuálního zneužívání v římskokatolické církvi, na který upozornila Televize Seznam v pořadu Zvláštní vyšetřování. Vedlo ji k tomu trestní oznámení, které podali iniciátoři výzvy Prolomit mlčení Petra Panská a Michal Štingl.

Mladá žena jim pověděla o svých otřesných zážitcích uvnitř církve. Mimo jiné o tom, jak se namísto pomoci po zneužití knězem V. Z. setkala s dalším sexuálním atakem ze strany duchovního.

Trestní oznámení míří na kněze s iniciálami V. Z., zmíněného neznámého pachatele a také na českobudějovické biskupství za jeho údajnou nečinnost. V případě kněze, jehož jméno redakce neuvádí, mají Panská se Štinglem podezření, že nezůstalo jen u dosud zveřejněných příběhů.

„Pelhřimovští kriminalisté obdrželi oznámení od dvou fyzických osob a zahájili v této věci šetření,“ uvedla Dana Čírtková, mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Panská a Štingl podali trestní oznámení i přesto, že jsou případy pravděpodobně již promlčené.

Logický krok, komentuje biskupství

„Můžou tam být čerstvější případy,“ řekla Seznamu Panská. Českobudějovické biskupství záležitost komentovalo stroze. Informace o trestním oznámení pro zástupce diecéze na jihu Čech byla nová. „Pokud se kdokoli domnívá, že má informaci o spáchání trestného činu, považujeme za logické, že ji předá příslušným orgánům,“ napsal redakci mluvčí Miroslav Bína.

Nejmenovaná oběť, s níž Televize Seznam hovořila, přitom podle své výpovědi měla celou záležitost ohlásit na biskupství již před třemi lety. Tak se píše i v trestním oznámení. „Reakce biskupství byla obdobná jako v případě paní Hany (z pořadu Zvláštní vyšetřování 2.0) , a to včetně vynucené přísahy na bibli o mlčenlivosti a nepostoupení případu orgánům činným v trestním řízení,“ uvádí Panská a Štingl v trestním oznámení.

Nechtějí se nechat zastrašit přístupem církve, který oba dlouhodobě kritizují. Současně se postavili i za Jana Rozka, který teď aktuálně čelí předžalobní výzvě kvůli výrokům o tom, že jsou v Česku až stovky obětí kněžími. S tím se plně ztotožňují. Sami totiž dokumentují případy sexuálního násilí v církvi.

Reklama

Doporučované