Hlavní obsah
Online

Babiš: Zítra to rozvolníme. Od úterý pro dětské boty i pro spodní prádlo

Foto: vláda.cz

Předseda vlády Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku i ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko: Premiér potvrdil, že rozvolnění pro obchody od úterý bude širší. Kromě papírenského zboží bude možné koupit dětské boty nebo spodní prádlo.

- Česko: Registrační systém na očkování se 1. února buď otevře pro všechny, ale budou čekat na dodávky vakcíny. Nebo se registrace na pár měsíců zastaví. V pořadu Partie televize Prima to řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Vláda podle něj projedná uvolnění opatření možná na svém středečním jednání. V pondělí chce rozhodnout o otevření papírnictví.

- Česko: Laboratoře v sobotu odhalily 5199 nově nakažených koronavirem. Reprodukční číslo R mírně kleslo na 0,68. Index rizika PES klesl o dva body na 70 bodů a zůstává na stupni čtyři.

- Rakousko: Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli šíření koronaviru do 7. února. S odvoláním na zdroje z vládních kruhů o tom informovala agentura APA.

- Brazílie: Brazilská agentura pro kontrolu léčiv (Anvisa) farmaceutické společnosti Uniao Quimica vrátila žádost o podmínečnou registraci ruské vakcíny proti covidu-19. Podklady k registraci očkovací látky Sputnik V v Brazílii totiž podle ní nesplňovaly stanovená minimální kritéria.

Dění jsme sledovali i včera:

  • Portugalské zdravotnictví je „pod extrémním tlakem“

    Portugalský zdravotnický systém je na pokraji zhroucení, informuje britský list The Guardian. Důvodem je znepokojivý nárůst koronavirových případů a malé číslo lůžek na jednotkách intenzivní péče, která jsou stále ještě k dispozici.

    „Naše zdravotnictví je pod extrémním tlakem,“ sdělila v neděli novinářům tamní ministryně zdravotnictví Marta Temidová poté, co navštívila jednu z portugalských nemocnic. „Existuje určitý limit a jsme mu velmi blízko.“

  • Itálie v rámci EU drží prvenství v počtu očkovaných

    V Itálii, která má 60 milionů obyvatel, se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 2,3 milionu lidí. Za posledních 24 hodin jich přibylo 12 545. S covidem-19 zemřelo dalších 377 lidí, a celkem tak bilance vzrostla na 82 177 mrtvých. Po Británii má Itálie v Evropě druhý nejvyšší počet zemřelých s covidem-19.

    Od počátku očkovací kampaně před třemi týdny se v Itálii podařilo vakcínu podat 1,12 milionu lidí. Podle agentury APA tak má Itálie nejvyšší počet očkovaných ze všech zemí v Evropské unii.

  • Česko má podle premiéra objednáno 20 milionů vakcín

    Česká republika má objednáno zhruba 20 milionů vakcín proti nemoci covid-19. Kromě vakcíny od společností Pfizer a BioNTech a firmy Moderna, kterými se již očkuje, jsou mezi objednanými dodávkami i látky od výrobců CureVac, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Ta počítá s aplikací pouze jedné dávky a měla by na světový trh přijít v březnu. Ve svém pravidelném výstupu na YouTube to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

    Řekl, že ČR má objednáno 19 854 450 vakcín, z toho 12 milionů od společností Pfizer/BioNTech a 1,908 milionu od Moderny. Od firmy AstraZeneca má objednány tři miliony vakcín a 987 000 vakcín má dodat firma CureVac, která teprve minulý týden uzavřela smlouvu o spolupráci při dokončování vakcíny s firmou Bayer. Očkovací látka firmy CureVac vstoupila v polovině prosince do třetí fáze klinické studie. Její první výsledky firma očekává na konci prvního čtvrtletí letošního roku.

  • Francie hlásí více než 16 000 nových pozitivních testů

    Ve Francii přibylo 16 642 potvrzených případů infekce a počet zemřelých od počátku epidemie překonal hranici 70 000. Ve Francii, která má také zhruba 67 milionů obyvatel, se nákaza koronavirem od počátku epidemie prokázala u 2,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo za poslední den 141 osob, a celková bilance zemřelých tak vzrostla na 70 283. Stejně jako v Británii jsou i ve Francii běžně nedělní a pondělní počty nakažených nižší kvůli nižšímu počtu testovaných i zdržení při hlášení případů. Během končícího týdne se denní počet infikovaných pohyboval kolem 20 000.

  • V Británii přibylo 38 000 případů nákazy

    Británie za posledních 24 hodin zaznamenala 38 598 nových případů nákazy koronavirem, a od počátku epidemie covidu-19 se tak nákaza potvrdila u přibližně 3,3 milionu lidí. Dnešní přírůstek infekcí je sice nejnižší za poslední tři týdny, v neděli a v pondělí ale bývají hodnoty ve statistikách obvykle nižší kvůli nižšímu počtu testovaných. S covidem-19 v Británii zemřelo dalších 671 lidí, a celková bilance tak vzrostla na 89 261 zemřelých.

  • Odměny za podzimní nasazení dostanou zdravotníci přinejlepším v dubnu

    Zdravotníci dostanou odměny za práci při podzimní druhé vlně epidemie koronaviru nejdříve v dubnu. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pro Českou televizi. Prezident České lékařské komory Milan Kubek dnes v televizi CNN Prima News uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) odměny slibuje už dva měsíce a zatím nepřišly.

    „To nezáleží jenom na mně, ale toto je můj cíl, tak by to potom měli vidět v březnové výplatě v dubnu,“ řekl Blatný k odměnám zdravotníků. K výši odměn se nevyjádřil. Babiš potvrdil, že zdravotníci by mohli dostat za práci na podzim podobné odměny jako za jarní vlnu. „To je moje představa samozřejmě, ale to je úkol pana ministra Blatného,“ řekl premiér.

  • Slovensko prodloužilo zákaz vycházení, bude plošně testovat

    Slovenská vláda o dva týdny, tedy do 7. února, prodloužila kvůli koronavirové krizi stávající zákaz vycházení, který obsahuje několik výjimek. Země bude podobně jako loni na podzim znovu plošně testovat obyvatele na koronavirus. Bez negativního výsledku testu lidé od 27. ledna nebudou moci v zemi například jezdit do práce. Novinářům to po dnešním jednání kabinetu řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

  • Termín očkování má desetina seniorů nad 80 let

    Na očkování proti covidu-19 se k dnešní páté hodině odpoledne registrovalo v centrálním rezervačním systému 152 370 seniorů starších 80 let, z nich 42 250 si rezervovalo termín očkování na některém z očkovacích míst v republice. ČTK to dnes odpoledne sdělil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Registrace do centrálního systému byla spuštěna v pátek 15. ledna v 8 hodin. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000.

  • Babiš pro ČT: Rozvolnění od úterý

    Premiér Andrej Babiš řekl České televizi, že vláda v pondělí schválí otevření obchodů s papírenským zbožím, dětským oblečením a obuví a také se spodním prádlem.

  • SÚKL zatím eviduje 70 možných nežádoucích účinků očkování

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje do pátku zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru. S odvoláním na ředitelku ústavu Irenu Storovou to dnes uvedla Česká televize (ČT). Vakcína proti nemoci covid-19 se v Česku začala podávat před třemi týdny, zatím ji dostalo podle sobotního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) víc než 105 000 lidí.

    Jako následky očkování lékaři nebo pacienti nejčastěji hlásili zarudnutí kůže kolem místa vpichu nebo příznaky, které se podobají lehčímu virovému onemocnění, uvedla Storová.

  • Denní bilance z Rakouska

    Za posledních 24 hodin se v Rakousku, které má 8,9 milionu obyvatel, nákaza koronavirem prokázala u 1267 lidí. Od počátku epidemie covidu-19 se infekce potvrdila u více než 393 000 osob. S covidem-19 jich zemřelo 7082.

  • Ve FN Ostrava začalo očkování seniorů

  • Šéf lékařů: Vláda nese vinu za počet nakažených

    Vláda podle šéfa lékařů Milana Kubka nese vinu také za rekordní přírůstky nakažených v minulém týdnu a nové zatížení nemocnic. Nynější vlna nemoci je přitom úplně zbytečná, řekl Kubek v televizi Prima. „Kdyby nedošlo k tomu nesmyslnému rozvolnění (vládních opatření) na začátku prosince, tak jsme v této vlně nemuseli být,“ dodal.

  • Karlovarský hejtman Babišovi: Chybí mi u vás sebereflexe a pokora

    Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) reagoval na sobotní slova premiéra Andreje Babiše. Ten při hodnocení začátku očkování seniorů v reakci na slova hejtmana, že kraji chybí vakcíny, prohlásil, že „Karlovarský kraj stále něco říká. Je to nejhorší kraj historicky ze všech.“ Dodal, že má kraj s vládou komunikovat. „Má to být vzkaz obyvatelům našeho kraje, že je s námi Andrej Babiš nespokojen, a proto nad námi zlomil hůl? Poselství zdravotníkům, dobrovolníkům, kteří na hranici svých sil denně odvádějí obrovský kus práce? Chybí mi zde byť náznak sebereflexe a pokory,“ reagoval dnes hejtman. Dodal, že kraj je na očkování připraven. Jen mu chybí vakcíny, přestože s vládou neustále komunikuje. „Upozornil jsem na to ministra zdravotnictví Jana Blatného, naše krajská koordinátorka pro očkování je denně v kontaktu s centrálním týmem, s členy vlády jsme o přípravě očkování mluvili na společné videokonferenci,“ uvedl hejtman.

  • S rozvolněním počkejme, shodli se exministr i lékařka

    Exministr zdravotnictví a poslanec za ANO Adam Vojtěch v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi řekl, že Česko není ve stavu, kdy může opatření proti koronaviru už rozvolňovat.

    „Není na místě, aby se dělalo nějaké razantní rozvolňování,“ řekl Vojtěch.

    Podobně mluvila také lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). Ta uvedla, že by třeba ještě počkala s otevřením škol. „Menší obchody by se ale otevřít mohly,“ doplnila.

  • Exministr Vojtěch: Systém má jen „dětské“ nemoci

    Exministr zdravotnictví a poslanec za ANO Adam Vojtěch v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi odmítl, že by systém pro registraci pacientů na očkování proti koronaviru nefungoval.

    „Systém má nějaké dětské nemoci, ale nezkolaboval. Já bych ho neodsuzoval jako nefunkční,“ uvedl Vojtěch.

    Přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Ostrava Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS) popsala, že se v pátek snažila zaregistrovat svoji nemocnou 85letou tetu. „Nakonec jsem ale nebyla úspěšná,“ uvedla.

    Podle ní by mohly zdravotní pojišťovny rozesílat seniorům dopis, ve kterém by je k očkování zvaly.

  • Šéf lékařů: Zahájení očkování nebylo připravené

    Šéf České lékařské komory Milan Kubek v televizi Prima uvedl, že spuštění očkování proti koronaviru nebylo připravené. Podle něho jsou pod tlakem nemocnice, které jsou už tak přetížené.

    Zároveň Kubek řekl, že by žáci měli být každý den testováni za pomoci antigenních testů. Ty by - jak dále uvedl - měly být podmínkou i pro provoz továren.

  • Ve vinohradské nemocnici čekají desítky lidí na vakcínu

    Očkování v neděli probíhá i v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. V úzké chodbě před ordinacemi se tísní desítky lidí, kteří čekají na vakcínu. „Má se zde očkovat zhruba 200 dávek pro seniory nad 80 let a zdravotníky. Očkováni probíhá ve dvou ordinacích, kde bylo před jednou hodinou odpolední přes 40 seniorů. Rozestupy se nedodržují, senioři nemají kde jinde čekat,“ hlásí z místa reportérka Seznam Zpráv.

    Foto: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

    Lidé čekající na vakcínu v pražské vinohradské nemocnci.

  • Velká Británie: Nejpozději v září by měla být vakcína dostupná všem

    Britský ministr zahraničí Dominic Raab v nedělním rozhovoru odvysílaném stanicí Sky News uvedl, že úřady nejpozději do září nabídnou možnost očkování všem dospělým obyvatelům Spojeného království. Vakcinace ale není povinná, a není tedy jasné, kolik lidí nabídku na očkování využije. S uvolňováním stávajících restrikcí přijatých kvůli pandemii podle něj kabinet začne během března.

  • Nejvíce lidí se nakazilo na Hradecku

    V Královéhradeckém kraji testy potvrdily nákazu koronavirem u 584 lidí. Oproti pátku nové případy klesly o 78. Od počátku pandemie je v kraji 54 437 potvrzených nákaz. Nejvíc lidí se dosud nakazilo na Hradecku, druhé je Náchodsko a třetí Trutnovsko. Čtvrté je Rychnovsko a nejnižší počet nakažených má Jičínsko.

Reklama

Hlavní zprávy