Hlavní obsah

Civilní rozvědku povede člověk zvenku. Novým šéfem bude kybernetický expert Šimandl

Nového šéfa ÚZSI komentuje novinář Respektu Ondřej Kundra.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Marek Šimandl byl dosud náměstkem Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

Článek

Novým ředitelem civilní rozvědky - Úřadu pro zahraniční styky a informace - se od čtvrtka stane kybernetický expert Marek Šimandl.

Změnu ve vedení jedné ze tří českých tajných služeb (vedle ÚZSI to jsou civilní kontrarozvědka Bezpečnostní informační služba a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství) potvrdila vláda.

Marek Šimandl byl dosud náměstkem na Národním úřadu pro kybernetickou bezpečnost, v čele ÚZSI nahradí Jiřího Šaška. Toho kvůli vyšetřování hospodaření ÚZSI postavil mimo službu tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO).

„Šimandl podle dostupných informací v rozvědce dosud nikdy nepůsobil. Nějakou dobu byl v BIS, tedy v kontrarozvědce. Delší dobu působil v Národním úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Byla mu nabízena i práce na úrovni bezpečnostního ředitele na Hradě, tu ale tehdy odmítl,“ okomentoval volbu Šimandla novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra.

Nový ministr vnitra Jan Hamáček, jemuž je šéf ÚZSI ze zákona odpovědný, řekl, že Šašek ho požádal o odvolání z funkce.

Nový šéf ÚZSI by se měl zúčastnit už jako plnohodnotný ředitel příštího jednání Bezpečnostní rady státu, které se uskuteční 18. září. V říjnu by pak měl nový ředitel dorazit na jednání sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI. „Čeká ho nelehká situace, protože v rozvědce určitě existují problémy, které bude muset řešit,” uvedl k Šimandlovu jmenování předseda komise Pavel Blažek z ODS.

Podle jeho dřívějšího vyjádření se v ÚZSI také prověřuje, zda její agenti nestáli za útoky na premiéra Babiše přes twitterový účet Julius Šuman.

Reklama

Doporučované