Hlavní obsah

Stojí za tajemným účtem Šuman, který zveřejnil Babišovy nahrávky, čeští agenti? Rozvědka to prověřuje

Pátrání po tajemném Šumanovi, který zveřejnil nahrávky Babiše, pokračuje.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Česká zahraniční rozvědka - Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) - prověřuje, zda její agenti nestáli za útoky na premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) přes twitterový účet Julius Šuman. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz.

Článek

Účet od loňska zveřejnil několik dokumentů či nahrávek souvisejících s Babišovými kauzami. Na jedné z nahrávek například Babiš údajně domlouval s redaktorem deníku Mladá fronta Dnes zveřejnění článků, které by poškodily ČSSD a ODS. Babiš záznamy označil za zmanipulované a podal kvůli nim trestní oznámení.

„Vyšetřují se jednak majetkové věci, a pak se vyšetřuje to, že ÚZSI mohla být zneužita proti Babišovi. V médiích se psalo o majetkových věcech, ale šetří se obojí,“ řekl serveru předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek (ODS). Hospodaření ÚZSI i možný podíl na útocích na Babiše podle něj prověřuje inspekce ÚZSI pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze. Rozvědka ani státní zastupitelství se podle serveru k věci nevyjádřily.

Julius Šuman leží šéfovi ANO v žaludku.Video: Háta Sassmannová

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) postavil v květnu kvůli vyšetřování hospodaření rozvědky mimo službu ředitele ÚZSI Jiřího Šaška. Metnar už dříve uvedl, že ÚZSI prováděla nákupy materiálu za nepřiměřené ceny. Ministr má také podezření, že rozvědka prováděla činnost, která jí podle zákona nepřísluší, což by mohlo být sledování osob na českém území. Spekulace o spojení rozvědky s účtem Julius Šuman se objevily už loni, ale Šašek to popíral.

Jméno Šuman si internetová skupina zvolila podle skutečné osoby Julia Šumana, příslušníka komunistické tajné policie (StB), který podle archivních dokumentů s Babišem podepsal vázací akt. Nahrávky se na účtu Julius Šuman začaly objevovat začátkem loňského května.

Na jedné nahrávce se třeba šéf hnutí ANO a tehdejší ministr financí Babiš vulgárně vyjadřuje o ministrech z ČSSD, na dalších údajně diskutuje s redaktorem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem o zveřejnění kompromitujících informací na představitele ostatních stran a na jiné zase hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu Finanční správy v konkurzu. FAU má sklad v areálu Prechezy, která patří do holdingu Agrofert, jenž dříve Babišovi patřil. „Ti naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ řekl na nahrávce Babiš.

Reklama

Doporučované