Hlavní obsah

Člen indického parlamentu šel v převleku za Adolfa Hitlera na schůzi sněmovny

Bývalý herec a současný člen indického parlamentu se oblékl za Adolfa Hitlera, aby vyjádřil svou nespokojenost s premiérem Naréndrem Módím.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Politicky nekorektní převlek zvolil člen indického parlamentu Naramalli Sivaprasad, když se převlékl za Adolfa Hitlera. Chtěl tím vyjádřit nespokojenost s indickým premiérem Naréndrem Módím.

Článek

Bývalý herec a současný politik v indickém parlamentu Naramalli Sivaprasad protestoval proti premiérovi Naréndru Módímu v převleku za diktátora Adolfa Hitlera. Chtěl tím předsedu vlády zastrašit a donutit ho, aby zvýšil finanční podporu pro stát Ándhra Pradéš, který Sivaprasad reprezentuje.

Jakožto Hitler měl Sivaprasad podle The Guardian říct: „Začal jsem jako voják v německé armádě a získal jsem si respekt. Byl jsem ale mocichtivý, a tak jsem způsobil druhou světovou válku, což vyústilo ve smrt několika milionů lidí. A také jsem spáchal sebevraždu.“

Sivaprasad měl dále říct, že by nerad viděl, aby takto dopadl i Módí, pokud ale bude pokračovat ve zrazování státu Ándhra Pradéš, je možné, že k tomu dojde. Podle serveru BBC se k použití kostýmu Hitlera rozhodl, protože Hitler se na nikoho neohlížel a nezáleželo mu na dobrém životě obyvatel.

Proti premiérovi Módímu se Sivaprasad vymezil už v roce 2016, kdy Módí přijal protikorupční opatření, při kterém stáhli z oběhu bankovky s vysokou hodnotou, což v zemi způsobilo chaos. Sivaprasad se v tu dobu převlékl za ženu, protože ty podle něj opatření postihlo nejvíce.

V minulosti se převlékl i za postavy z indické mytologie nebo guru. Serveru BBC řekl, že kostýmy používá, aby na sebe přitáhl pozornost a donutil lidi přemýšlet.

Hitler v Indii podle The Guardian nevyvolává stejné konotace jako v Evropě nebo Rusku. Podle Indů byl diktátor vášnivým nacionalistou, který přinesl slávu své zemi, a je tedy hrdinou. V roce 2012 vyvolal rozruch indický obchod s oblečením, který se jmenoval Hitler a kterému v logu nechyběl ani ikonický hákový kříž.

Mimo tento obchod stále funguje obchod Hitler men’s wear, který přeprodává pánské oblečení značek Diesel a dalších. Hitler má v Indii i svoji kavárnu nebo značku zmrzliny, k dostání jsou i hrníčky a trička s jeho podobiznou.

Reklama

Související témata:

Doporučované