Hlavní obsah

Člen polského gangu „navrtávačů“, kteří vykradli stovky domů po celém Česku, dostal tři roky

Devětatřicetiletý Piotr Jarosiński spolu se třemi kumpány vykradl v letech 2009 až 2013 stovky domů po celém Česku. V pátek odešel od soudu s tříletým trestem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S tříletým trestem odešel v pátek od královéhradeckého soudu devětatřicetiletý Polák Piotr Jarosiński. Byl členem čtyřčlenného gangu, pro který se vžilo pojmenování „navrtávači”. Muži v letech 2009 až 2013 vykradli stovky domů po celé České republice a způsobili škodu přes 12 milionů korun. Do domů se dostávali po jednoduchém navrtání plastových oken.

Článek

Soud řešil případ už v roce 2015, kdy Jarosiński odešel s tříapůlletým trestem a jeho další komplicové dostali sedm a šest a půl roku a jeden byl osvobozen. Jeho rozsudek však zrušil odvolací vrchní soud a vrátil vše k projednání zpět do Hradce Králové. Hradecký soud ho nyní potrestal třemi roky nepodmíněně a vyhoštěním na 10 let za krádež, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a zneužití platebních karet.

Rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupce si totiž ponechal lhůtu na odvolání. „Pan obžalovaný je recidivistou. V Polsku byl trestán opakovaně a část skutků spáchal ve zkušební době,” vysvětlil státní zástupce František Jedlička důvod, proč Jarosińskemu navrhoval pětiletý trest. Až páteční rozsudek bude pravomocný, bude tak nejspíš poslední tečkou za táhnoucím se případem. Obžalovaný se možnosti odvolání vzdal, z trestu už má odpykané dva roky, které strávil ve vazební věznici.

Policisté polský gang dopadli v roce 2013, zprvu jim kladli za vinu téměř tisícovku vloupání, nakonec jim prokázali zhruba polovinu, neboť druhou část vloupání provedla jiná skupina, která se jejich činností nechala inspirovat. Muži se do domů dostávali po navrtání oken, kradli v době, kdy nic netušící majitelé domů ještě spali. Zaměřovali se zejména na hotovost, šperky a platební karty.

Reklama

Doporučované