Hlavní obsah

Nejen Phelps, kterého spláchl žralok. Sportovci už závodili s gepardem i pštrosem. Jak to dopadlo?

Čtyři sportovci v závodech se čtyřmi různými zvířatyVideo: archiv, Reuters

 

Reklama

Žralok je rychlejší než nejúspěšnější olympionik Michael Phelps a gepard předběhne ragbistu Bryana Habanu. Na Usaina Bolta si ale Tyrannosaurus rex nepřijde.

Článek

Vrcholoví sportovci často nepoměřují síly jen mezi sebou. Několik z nich vyzvalo k závodu zvíře. Naposledy na sebe upozornil závodem se žralokem, který se nakonec ukázal být pouze počítačem generovaným simulátorem, nejúspěšnější olympionik všech dob, plavec Michael Phelps. Rozhodně ale není prvním sportovcem, jenž se rozhodl porazit jiného živočicha.

Bryan Habana, jeden z nejrychlejších hráčů mezinárodního ragby, se rozhodl v roce 2007 poměřit síly s nejrychlejším suchozemským zvířetem planety – gepardem. Habana zvládne 100 metrů za 10,4 sekundy a ačkoliv dostal před zvířetem výrazný náskok, cílovou čáru proťal stejně rychleji gepard.

Jak Michael Phelps závodil se žraločím simulátorem.Video: Oliver Sálus

Bývalý světový šampion na 100 metrů volným způsobem Filippo Magnini závodil se dvěma delfíny v roce 2011. Přestože delfíni museli zvládnout dva bazény a Magnini jen jeden, překonali ho v posledních metrech finiše. Později řekl, že se tak trochu zamiloval do jednoho z delfínů.

Hráč NFL Dennis Northcutt porazil v roce 2009 v běžeckém závodu pštrosa v rámci televizní show Sport Science. Hned na začátku trati fotbalista zvířecímu soupeři utekl a jasně vyhrál. Ve druhém závodě uvnitř pštrosího výběhu ale Northcutt odešel poražený.

Usain Bolt by hravě předběhl Tyrannosaura rexe. Pravděpodobně by takový závod vyhrál i jakýkoliv jiný průměrný sportovec. Vědci z Manchesterské univerzity totiž přišli se zjištěním, že obávaný dinosaurus nebyl vůbec schopný běhu. Podle počítačové simulace jeho pohybu, kterou vědci v Manchesteru vytvořili, mohlo zvíře vyvinout maximální rychlost 18 km/h. Pro srovnání – zmiňovaný Usain Bolt může běžet rychlostí až 44 km/h.

Reklama

Doporučované